17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

`Eski düşmanlar çok iyi ortak oldu`

Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin`in Türkiye ziyareti Avrupa`da yankı buldu. Le Figaro gazetesi, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkileri değerlendirirken ``Zaman değişti: eski düşmanlar çok iyi ekonomik ortaklar oldu. Türkiye`nin güneyi artık soğuktan gelen yeni zenginlerin en tercih ettiği yerlerden biridir`` yorumunu yaptı.

Fransız Le Figaro gazetesi, Putin`in Ankara`ya ``tarihi`` olarak değerlendirilen bir ziyaret yaptığını belirterek, 32 yıllık bir aradan sonra ilk kez bir Rus devlet başkanının Türkiye`yi ziyaret ettiğine dikkat çekti.

Soğuk savaş sırasında uzun yıllarca süren gerginliklerin ardından Sovyet Bloku`nun dağılmasından sonra Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin, önemli ölçüde canlandığı yorumunu yapan gazete, ``Zaman değişti: eski düşmanlar çok iyi ekonomik ortaklar oldu. Türkiye`nin güneyi artık soğuktan gelen yeni zenginlerin en tercih ettiği yerlerden biridir`` diye yazdı.

Buna karşın Ankara ile Moskova arasında hala bazı kara bulutların kaldığını savunan gazete, iki ülkenin terörizm konusunda karşı karşıya geldiğini belirterek Türkiye`nin Rusya`yı PPK`nın Kürt ayrılıkçılarına kucak açmakla, Rusya`nın da Türkiye`yi Çeçen asilerine üst olarak kullandırılmakla suçladığını ifade etti.

Le Figaro, görüşmelerin gündeminde Boğaz sorununun da yer aldığına dikkat çekerken Boğaz`ın Rus petrolünün başlıca geçiş noktası olmayı sürdürdüğünü, Boğaz boyunca yaşayan 2 milyon insanın güvenliğini düşünen Türkiye`yi Boğaz trafiğini sınırlandırmak isteğine tepki gösterdiğini belirtti.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2004 Pazartesi 11:36:26
Güncelleme :6 Aralık 2004 Pazartesi 13:17:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?