18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Eski Kosova başbakanı Lahey’e teslim oldu

Kosova’da dün istifası açıklanan Başbakan Ramuş Haradinay, Lahey’deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’ne teslim oldu.

Mahkeme sözcüsü eski başbakanın gözaltına alındığını açıkladı. Haradinay savaş suçu zanlısı olduğunun doğrulanması üzerine istifa etmişti.

Henüz kendisine yönelik suçlamaların içeriği netleşmedi, ancak Belgrat, 1990’ların sonlarında Kosova’da yaşanan çatışmalarda, Arnavut kökenli güçlere komuta eden Haradinay’ın Sırp sivillerin öldürülmesinden sorumlu olduğunu ileri sürüyor.

İstifa eden Kosova başbakanı 1990’lı yıllarda Sırplara karşı savaşan Arnavut hareketi Kosova Kurtuluş Ordusu ya da kısa adıyla UÇK’nın komutanlarındandı.

36 yaşındaki Haradinay geçen yıl yapılan Kosova seçimleri ardından kurulan koalisyon hükumetinin liderliğine getirildiğinde Avrupa’nın en genç başbakanıydı.

Haradinay bugün Lahey’e gitmek üzere Kosova topraklarını terkederken, belirsiz bir geleceğe doğru ilk adımlarını atıyordu.

Korumaları eşliğinde havaalanına giderken düşünceli görünüyordu. Kosova’nın en popüler liderini uğurlamak için toplanan insanlardan kimi ağlıyor kimi öfkeyle haykırıyordu.

Suçsuz olduğunu kanıtlayacağını söyleyen Haradinay taraftarlarına sukünet çağrısı yaptı.

Haradinay kimdir?

1968 yılında Kosova’nın batısında doğan Ramuş Haradinay’ın renkli bir geçmişi var. Yaşıtı bir çok genç gibi askerliğini eski Yugoslavya ordusunda yapmış. Sırp yetkililerin müdaheleleri nedeniyle yüksek öğretimini Priştine’de tamamlayamadığını söylüyor.

1989 yılında İsviçre’ye göç edip bir çok iş değiştirmiş. Bunlar arasında konserlerde, spor karşılaşmalarında koruma görevi yapmak da var.

Haradinay, 1998 yılında Arnavut gerillalarla Sırp güvenlik güçleri arasında çatışmaların patlak vermesi ardından ülkesine dönmüş ve Kosova Kurtuluş Ordusu UÇK’nın batı bölgeleri komutanlığına getirilmiş.

O yıllardaki çatışmalarda iki erkek kardeşi de öldürülen Haradinay, geçen yıl Ekim ayında yapılan seçimler öncesinde Kosova’nın Geleceği adlı bir ittifak oluşturdu ve seçimler ardından bölgenin en büyük partisiyle oluşturduğu koalisyon sayesinde başbakanlığa getirilmişti.

"Suçsuzum"

Sırbistan hükumeti Haradinay’ın bölgedeki Sırp halka karşı, emrindeki milislerce işlenen suçlardan sorumlu olduğunu savunuyor.

Haradinay, hakkındaki suçlamalar nedeniyle geçtiğimiz Kasım ayında Lahey’deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nin yargıçları tarafından sorgulandığında, "suçsuzum" demişti.

Yakınlarda BBC’ye de bir mülakat veren Haradinay, suçlamaları kabul etmemesine rağmen, eğer Lahey’deki mahkeme dava açarsa, gönüllü olarak teslim olacağını söylemişti.

36 yaşındaki Ramuş Haradinay dün istifa edene kadar, Kosova’nın üçüncü en güçlü siyasi partisinin lideri ve Avrupa’nın en genç başbakanıydı.


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 10 Mart 2005 Perşembe 00:14:17
Güncelleme :10 Mart 2005 Perşembe 00:16:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?