17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Eşref Apak'ın madalyası kesinleşti

Olimpiyat Oyunları’nda atletizmde erkekler çekiç atmada şampiyon olan Macar atlet Adrian Annus resmen diskalifiye edildi. Böylece bu dalda dördüncü olan Türk sporcu Eşref Apak’ın bronz madalya kazanması kesinleşti.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) açıklamasında, 27 ağustosta doping kontrolüne katılmadığı için resmen diskalifiye edilen Annus’un madalyasının elinden alındığı belirtildi.

Açıklamada, Annus’un müsabakadan önce ve sonra iki kez doping kontrolüne tabi tutulduğu ve bu iki testin de negatif çıktığı hatırlatıldı.

Ancak Annus’tan alınan örneklerin iki farklı kişiye ait olduğunun belirlendiği ve bu nedenle Macar sporcudan bir kez daha idrar örneği alınmasının gerektiği, ancak Annus’un yeniden örnek vermediği belirtildi.

Alınan iki örneğin farklı kişilere ait çıkmasının da doping kurallarına aykırı olduğu kaydedilen açıklamada, bu konunun da IOC tarafından ayrıca görüşüleceği ifade edildi.

22 ağustostaki müsabakada şampiyon olan 29 yaşındaki Annus, müsabakaların tamamlanmasının ardından Macaristan’a dönmüş ve bir süre ortadan kaybolmasının ardından doping iddiaları nedeniyle küçük düşürüldüğü gerekçesiyle atletizmi bıraktığını açıklamıştı.

IOC, Annus’un yeniden doping kontrolüne tabi tutulması talebinde bulunmuş, ancak Annus, Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) yetkilileriyle görüşmemiş ve yeniden idrar örneği vermemişti.

Atina-2004’te, böylece üçü altın altı madalya, doping kurallarına uyulmadığı gerekçesiyle geri alınmış oldu.

Daha önce bayanlarda gülle atmada şampiyon olan Rus Irina Korzhanenko ve erkeklerde disk atmada şampiyon olan diğer bir Macar sporcu Robert Fazekas’ın madalyaları doping yaptıkları gerekçesiyle geri alınmıştı.

Apak atletizmde madalya kazanan ikinci Türk

Böylece müsabakada yaptığı 79.51 metrelik atışla dördüncü olan Eşref Apak’ın, bronz madalya kazanması kesinleşti.

Apak, oyunlar tarihinde atletizmde madalya kazanan ikinci Türk sporcu oldu.

Londra’da 1948’de düzenlenen olimpiyatlarda, erkekler üç adım atlamada Ruhi Sarıalp bronz madalya alarak, Türkiye’ye atletizmdeki ilk madalyasını kazandırmıştı.

Annus’un diskalifiye edilmesiyle Japon Koji Murofuşi altın Belaruslu Ivan Tikhon da gümüş madalyanın sahibi oldu.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2004 Pazar 21:09:48
Güncelleme :29 Ağustos 2004 Pazar 21:12:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?