18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Etiyopya'da Elvan ayaklanması

Türkiye’nin Adis Ababa Büyükelçisi Kenan Tepedelen "Etiyopya’da milliyetçiler başta Elvan olmak üzere başka ülke vatandaşlığına geçen atletlere ‘İhanette bulunuyorlar’ kampanyası başlattı" dedi.

Türkiye’nin Adis Ababa Büyükelçisi Kenan Tepedelen, Etiyopya’da aşırı milliyetçilerin halk arasında Elvan Abeylegesse’ye karşı ‘Ülkesine ihanet ediyor’ şeklinde kampanya başlattığını doğruladı.

Hürriyet gazetesine açıklamalarda bulunan Büyükelçi Tepedelen, bu kampanyanın Elvan’ın özellikle Bergen’de 5 bin metrede dünya rekoru kırmasından sonra artmasına dikkat çekti ve ülkede İngilizce olarak yayınlanan haftalık ‘The Reporter’ gazetesinde de, Elvan aleyhine iki yazının çıktığını açıkladı. Bu yazılar üzerine kendisinin Etiyopya Dışişleri Bakanlığı nezdinde gerekli girişimleri yaptığını ifade eden Büyükelçi Tepedelen, şunları söyledi:

İzin vermediler

‘Elvan geçen Şubat ayında hem ailesini görmek, hem de antrenman yapmak için Adis Ababa’ya geldi. Adis Ababa, denizden 2 bin 400 metre yükseklikte olan bir kent. Bu nedenle, özellikle uzun mesafe koşucuları için iyi bir iklime sahip. Ancak Etiyopya yasaları gereği, bu ülkede çalışacak yabancı sporcuların Etiyopya Atletizm Federasyonu’ndan izin alması gerekiyor.

Bizim federasyon bu izni almadığı için Elvan’ın Adis Ababa’da antrenman yapmasına müsaade etmediler. Etiyopya, uzun mesafeli koşularda başarılı atletler çıkardığı için, başka ülke vatandaşlarının kendi topraklarında çalışmasına izin vermek istemiyor.

Halk hem Elvan, hem de bazı Etiyopyalı atletlerin başka ülke vatandaşlığına geçmelerini pek kabullenmiş değiller. Özellikle aşırı milliyetçiler bu atletlere karşı halk arasında ‘Ülkelerine ihanet ediyorlar’ diye kampanya yapıyor.

Ağır eleştiriler

Elvan’la ilgili ‘The Reporter’ gazetesinin 17 Mart ve 28 Temmuz tarihli nüshalarında iki yazı çıktı. Bu yazılarda Elvan’ın Türk vatandaşlığına geçtiği belirtilerek, ağır eleştirilerde bulunuldu. Bunun üzerine Etiyopya Dışişleri Bakanlığı nezdinde gerekli girişimi yaptık.’

Büyükelçi Tepedelen, Elvan’ın Etiyopya’da yaşayan ailesine yönelik tehditler olduğuna dair kendilerine şu ana kadar herhangi bir bilginin gelmediğini, böyle bir şeye ihtimal dahi vermek istemediğini de söyledi. Tepedelen, Olimpiyatlardaki 5 bin metre finaliyle ilgili saat farkı nedeniyle dünkü gazetelerde herhangi bir haber ve yorumun yer almadığını, haberlerin bugünkü gazetelerde çıkacağını da sözlerine ekledi.

Defar: Türk kızına ders verdik

5 bin metrede altın madalyayı kazanan Etiyopyalı atlet Meseret Defar, ‘O Türk kızına gerekli cevabı’ verdik dedi. 5 bin metre seçmelerinde Elvan ile birlikte koşan ve atletimizin önünde birinci olup finale yükselen ve önceki gece de altın madalyayı kazanan Defar, ‘Biz, Türk kızı Elvan’ın ‘Etiyopyalıları yeneceğim’ dediğini duyduk. Bu açıklamanın ardından büyük motivasyona girdim ve başardım. Sonunda ona gerekli cevabı verdim’ diye konuştu.
HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2004 Çarşamba 12:36:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?