19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Euro-Türkler köprü mü, engel mi?

Türkiye‘de Bilgi Üniversitesi adına Dr. Ayhan Kaya ve Dr. Ferhat Kentel ”Euro-Türkler, Türkiye ve AB arasında köprü mü, engel mi?” adı altında yaptıkları araştırma, Avrupa’da yaşayan Türkler’in bir köprü olduğu sonucunu ortaya çıkardı. DW’en Vedat Açıkgöz’ün haberi...


"Avrupa‘da yaşayan Türkler, Türkiye ve Avrupa arasında köprü mü ya da engel mi?" Bu soruyu yanıtlamak için 2003 ve 2004 yılında Almanya ve Fransa‘da yaşayan 1665 Türk‘ün katılımıyla bir anket yapan Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Ayhan Kaya ve Ferhat Kentel, yurtdışında yaşayan Türkler‘in bir köprü görevi gördüğü sonucuna vardılar.

Araştırma hakkında bilgi veren Ayhan Kaya, Avrupa‘daki Türkler‘e karşı önyargıların yaygın olduğunu, Türkler‘in genellikle sorunlu, uyum sağlamayan, İslamcı, muhafazakar ve milliyetçi şeklindeki değerlendirmelerin aksini ortaya çıkardıklarını belirterek şunları söyledi:

"Buradaki çalışmayla görünmeyen bir kitle olduğunu, klişeleşmiş Türk imajına uymadığını ve yüzde 40‘lık bir kitlenin, bunun yüzde 20’sinin de asimile olduğunu söylüyoruz, hem Türkiye‘den hem Almanya ya da Fransa‘dan kültürel, siyasal, iktisadi olarak beslendiğini bir köprünün iki ayağı gibi nehrin iki yanında iki ayağında iki tarafında bulunduğunu söylüyoruz. Dolayısıyla kültürel açıdan bu kitle zengin bir kitle.”

Geri dönmek istiyorlar

Yapılan araştırmanın detaylarına bakıldığında çıkan diğer bir sonuç, Almanya ve Fransa‘da yaşayan Türkler‘in büyük bir bölümünün de Türkiye‘nin Avrupa Birliği’ne girmesiyle geri dönebileceklerini belirtmeleri. Her iki ülkede de yaklaşık yüzde 30´luk bir kesim, Türkiye‘nin Avrupa Birliği‘ne girmesiyle Türkiye´ye geri dönmek istediğini dile getiriyor.

Araştırmada, Türkiye´nin Avrupa Birliği üyeliğini destekleyenlerin oranı Almanya‘da yüzde 40 iken, Fransa‘da yüzde 57 olarak tespit edildi. Türkiye´nin üye olmasını istemeyen kesim de var. Almanya´da bu değer yüzde 30, Fransa´da ise yüzde 20 civarında. Araştırmayı değerlendiren Ayhan Kaya, yine de Avrupa´daki Türkler‘in, Avrupa Birliği konusunda, Türkiye‘de yaşayanlara göre daha ileride olduğunu belirtiyor:

"Euro skeptikler var Euro Türkler arasında. Bunların yüzde 20‘si AB’yi bir Hristiyan klübü olarak değerlendiriyor. Dolayısıyla bizim burada işimiz yok, diyebiliyorlar. Fakat bu Türkiye´de Türkler arasında yapılan çalışmada yüzde 40’lara kadar ulaşabiliyor. Dolayısıyla Avrupa’da yaşayanlar aslında Türkiye´de yaşayanlara oranla AB konusunda çok daha progresif, çok daha ileride. AB projesini daha ayrıntılarıyla bilen, yaşayabilen bir kitleden bahsediyoruz.”

Sadece Türkiye’yle ilgilenmiyorlar

Ayhan Kaya, Avrupa‘da yaşayan Türkler‘in ağırlıklı olarak Türkiye siyaseti ve kültürüyle ilgilendikleri görüşünün de bu araştırmaya göre yanlış olduğunu dile getiriyor. Kaya bu sonuca nasıl ulaştıklarını ise şöyle anlatıyor:

”Belki kamuoyunu en çok şaşırtacak konulardan bir tanesi Avrupa Türkleri’nin özellikle Almanya´da, Alman Türkleri’nin yarısından çoğunun ciddi anlamda Almanya siyasetine angaje olduklarını, Alman kültürüne angaje olduklarını, Alman radyo ve televizyonlarına angaje olduklarını gösterdi. Çünkü genellikle klişe olan şey bu insanlar Türk televizyonlarını seyrediyorlar, bu insanlar siyasal konularda Türkiye’den besleniyorlar."

Almanya’dakiler daha muhafazakar

İlk bakışta, Almanya´daki Türkler‘in daha muhafazakar, daha gelenekçi ve entegre olamamış bir tablo çizdiğini, Fransa´da yaşayan Türkler‘in ise daha laik, seküler, siyasal ve daha entegre olmuş göründüklerini söyleyen Ayhan Kaya, araştırmada bunun tam tersini gördüklerini vurguluyor. Kaya ayrıca, Avrupalı Türkler‘in etnik ve dini açıdan kimliklerini öne çıkarmasını Avrupa için bir tehlike oluşturmadığını, aksine bunun adalet arayışı olarak algılanması gerektiğini söyledi.

DW TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2004 Salı 17:25:30
Güncelleme :12 Ekim 2004 Salı 17:28:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?