18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Eurofighter'a gecikme uyarısı

İngiltere’de yayımlanan Financial Times gazetesinin birinci sayfasını ayırdığı br haberde de Türkiye’nin de alıcıları arasında olduğu Eurofighter savaş uçağı projesinin yine gecikme tehlikesi altında olduğu vurgulanıyor.

Eurofighter’ı üreten Alman - Fransız EADS grubu, 236 uçaklık bir parti için kontrat sunmayı geciktiren İngiltere’yi suçladı. Yetkililer eğer bu ay sonuna kadar anlaşma imzalanmazsa bütçesini zaten aşmış olan projeye 2 milyar euro kadar ek yük gelebileceği uyarısında bulundular.

Üretimde bir sonraki aşamaya geçilmesi için İngiltere, Almanya, İspanya ve İtalya’nın yeni sözleşmeyi sunması gerekiyor. Üretimde yaşanan yavaşlama zaten teslimleri geciktirdi. Böyle giderse 2007’nin ikinci yarısında teslimatlarda bir boşluk oluşabilir.

Guardian geçen hafta Londra’yı ziyaret eden Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile görüşülen konular arasında bir siyasi eylemcinin dosyasının da bulunduğunu yazıyor.

Gazeteye göre Ardahan’da gözaltına alınan 29 yaşındaki Ferhat Kaya, Bakü - Ceyhan petrol boru hattından etkilenen köylüleri tazminat talebinde bulunmaya ikna etmeye çalışıyordu. Gazete DEHAP üyesi olduğunu yazdığı Kaya’nın gözaltında dayak yediğini belirttiğini aktarıyor.

Ancak gerek İngiliz dışişleri, gerekse Bakü - Ceyhan hattını inşa eden BP şirketi, olayın boru hattıyla ilgisi olmadığını belirtiyor. Hatta Dışişleri Bakanlığı, ’biz sadece her fırsatta Türk hükümetini insan haklarına sayı göstermeye teşvik ediyoruz’ diyor.
BBC TÜRKÇE SERVİSİ
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2004 Pazartesi 09:36:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?