19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Eurogold'un faaliyetleri durduldu

Bergamalı köylülerin eylemlerine sahne olan Eurogold firmasına ait Ovacık Altın Madeni’nin faaliyetlerinin, İzmir Valiliği’nin talimatıyla durdurulduğu bildirildi.


İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu, Danıştay 6. Dairesi’nin 23 Haziran 2004 tarih ve E.2002/2618 sayılı kararının valiliğe ulaşması üzerine, Bergama Kaymakamlığı’na gönderdiği yazılı talimatla, altın madeni işletmesinin faaliyetlerinin durdurulmasını istedi.


İzmir Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, Danıştay 6. Dairesi’nde görülmekte olan davada, valiliği davalı yada davaya taraf olmaması dolayısıyla kapatmaya esas kararın mahkemece valiliğe ulaştırılmadığı kaydedilerek, sivil toplum kuruluşları ile davacı konumundaki avukatların 30 Temmuz 2004 ve sonraki tarihlerde başvuruları üzerine durumun Başbakanlık ve ilgili bakanlıklara sorulduğu ifade edildi. Bu başvuru üzerine, İçişleri Bakanlığı’nın 18 Ağustos 2004 tarih ve 4483 sayılı yazıları ile ’gereğinin yapılması’nın emredildiği, bunun üzerine aynı gün Bergama Kaymakamlığı’na, ’altın madeninin işletme faaliyetlerinin durdurulması’ konusunda İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu tarafından yazılı talimat verildiği ifade edildi.


Yazılı açıklamada, Danıştay 6. Dairesi’nin, "2872 sayılı Çevre Kanunu ile ilgili yönetmelik hükümleri çerçevesinde, gerekli olan işlemler tesis edilmeden, Bakanlar Kurulu’nca ÇED olumlu görüşü işlemi mahkemece iptal edilen İzmir-Bergama Ovacık-Çamköy mevkiinde bulunan altın madeninin işletmesinin devamına izin verilmesinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle açıkça hukuka aykırı olan ve uygulanması durumunda, telafisi güç ve imkansız zararların doğmasına neden olabileceğinden, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27. maddesi uyarınca dava konusu Bakanlar Kurulu Kararı’nın yürütülmesinin durdurulmasına" ilişkin 23 Haziran 2004 tarih ve E No: 2002/2618 sayılı kararının uygulanması konusunda Bergama Kaymakamlığı talimatlandırılırken, konu ile ilgili sivil toplum kuruluşları ile davada taraf olan avukatlara da 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında yazılı bilgi verildiği kaydedildi.

İZMİR - İHA
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2004 Perşembe 23:29:28
Güncelleme :19 Ağustos 2004 Perşembe 23:36:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?