19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Eurovision'da final heyecanı

Bu yıl 49'uncusu düzenlenen Eurovision şarkı yarışmasında bu gece final heyecanı var. Finalde, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 24 ülke yarışıyor.

Eurovision finali, 36 ülkenin televizyonlarında canlı yayınlanacak. Yaklaşık 100 milyon kişinin ekran başında olması bekleniyor.

Geçen yıl Letonya'nın başkenti Riga'da yapılan finali Türkiye'yi temsil eden Sertab Erener kazandığı için, bu yılki yarışma İstanbul'da yapılıyor. Türkiye'yi, "For real" adlı şarkısıyla Athena grubu temsil ediyor. Athena, 22'nci sırada sahne alacak.

Eurovision Şarkı Yarışması, 49 yıllık tarihinde ilk kez ikiye bölünerek yapılıyor. Nedeni katılımcı sayısının fazla olması. Çarşamba gecesi yapılan yarı finalde 22 ülke sahne almış, bunlardan Arnavutluk, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Hollanda, Kıbrıs, Makedonya, Malta, Sırbistan-Karadağ, Ukrayna ve Yunanistan finalde yarışmaya hak kazanmıştı.

Bu geceki finalde yarışacak ülkelerden diğer 10'u, geçen yılki yarışmayı ilk 10 sırada bitiren ülkeler. Organizasyonun sahibi Avrupa Yayın Birliği'nin kurucusu 4 ülke, İngiltere, İspanya, Almanya ve Fransa da, doğrudan finalde yarışıyor.

Diğer finalist ülkeler şunlar: Avusturya, Belçika, İrlanda, İsveç, İzlanda, Norveç, Polonya, Romanya, Rusya ve Türkiye.

Abdi İpekçi Spor Salonu'nda yapılacak Eurovision şarkı yarışması finali kısmını da, 7 bine yakın izleyici ve 1500'in üzerinde gazetecinin izlemesi bekleniyor.

İstanbul'daki organizasyonun evsahibi, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu, "Aynı Gökkubbenin Altında" temasıyla, Türk bayrağına atfen, kırmızı renk ağırlıklı bir sahne tasarımı hazırladı.

Eurovision Şarkı Yarışması, bu yıl ilk kez, 1997 yılından bu yana ülkelerin isteğe bağlı olarak uyguladığı televoting adlı sistemle oylanıyor. Oylama için sabit ve mobil telefonlar da kullanılabiliyor. Daha önce olduğu gibi, ülkeler, kendi yarışmacılarına oy veremiyor.
BBC TÜRKÇE SERVİSİ
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2004 Cumartesi 17:48:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?