18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Evcil hayvan beslemek insanı asabileştiriyor

Avustralya'da yapılan yeni bir araştırmaya göre, evcil hayvan sahibi yaşlı Avustralyalıların sağlık ve psikolojik durumları, evinde hayvan beslemeyenlere göre daha kötü durumda.
Hayvan sahibi insanların çok agresif ve düşmanca tavırlar içine girebildiği, bunun nedeni olarak da hayvanları insanlara tercih etmeleri gösterildi.
Yaşları 60-64 arasındaki 2 bin 551 Avustralyalı üzerinde yapılan araştırma sonrasında bir açıklama yapan Akıl Sağlığı Araştırma Merkezi Doktoru Ruth Parslow, köpeğini çok sevdiğini ancak "Eğer hayvanların bizim için iyi olduğu sonucuna varsaydım, daha mutlu olacaktım. Ancak bulduğum sonuçlar böylesine üzücü" dedi.
Araştırma; genellikle kedi ve köpek sahibi olan yaşlıların depresyona girme ihtimalinin daha yüksek olduğunu, hayvan sahibi olmayanlara oranla daha çok ağrı kesici aldıklarını ve kadınların fiziksel sağlıklarının erkeklere oranla daha kötü durumda olduğunu gösteriyor.
Hayvan sahibi yaşlıların genellikle "diğerlerinin kendisinden korkmasını isteyen" ve "kendi başlarına yaşamayı seçen" kimseler olduğu ve hayvan sahibi olmayanlara oranla daha çok doktora gittikleri belirlendi.
Doktor Parslow ve Profesör Anthony Jorm, daha önce iddia ettikleri gibi hayvan sahiplerinin olmayanlara oranla daha düşük kan basıncına ve kalp hastalığı riskine sahip olduğu iddialarının bu araştırmayla yalanlandığını bildirdi.
Bilinenin aksine, hayvan sahiplerindeki kan basıncının oldukça yüksek, kilolarının fazla ve sigara içmeye daha eğilimli oldukları araştırma sonucunda belirlendi.
Ancak Melbourne Ekonomik ve Sosyal Araştırma Uygulamaları Enstitüsü'nden Dr. Bruce Headey, araştırma sonuçlarına tamamen karşı olduğunu ve köpek ile kedilerin sağlık sorunlarını azaltarak 1994-95 döneminde ülkeye 2.7 milyar dolar kazanç sağladığını iddia etti.
LEVENT AĞAÇAYAK - SİDNEY (İHA)
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2004 Perşembe 12:58:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?