Evlenme temalı yarışmaların tüketimi provoke ettiğini belirten uzmanlar, bu tür programlarda mahalle kültürü, masal ve dedikodu kavramlarının işlendiğine dikkat çekiyor. Kadın programlarını da eleştiren uzmanlar, kişilerin kötü psikolojisinin kullanıldığını söylüyor.
BERİVAN TAPAN - CUMHURİYET
Aile Araştırma Kurumunun, geleceğin aileleri için ciddi bir tehdit olarak gördüğü evlendirme programları na psikolog ve sosyologlar da tepki gösterdi. Evlenme , iyi gelin nasıl olunur gibi konuların yerine kadın sorunlarına çözüm önerisi sunan programların yapılması gerektiğini belirten uzmanlar, gençlerin bu programları örnek almaları sonucu aile anlayışının da olumsuz yönde değiştiğini ifade ettiler.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ferhat Kentel , evlendirme programlarının medyanın satış anlayışından ortaya çıktığını dile getirerek medyayı İçinde aktörleri olan bir oyunun iktidar aracı olarak tanımladı.
Kertel, program yapımcıları tarafından olmayan bir ihtiyaç yaratıldığını ve bu sanal ihtiyacın , apartmanlaşan Türk ailesinin azalan mahalleliğinin kullanılmasıyla yapıldığına dikkat çekti.
Söz konusu programlarla ilgili, tüketimi provoke etmek için Mahalle kültürü, Masal ve Dedikodu kavramlarının kullanıldığını belirten Kertel, Günümüzde bilimkurgular masalları bitirdiğinden, apartmanlaşan seyircilere bireysel masallar sunuluyor dedi.
Evlendirme programları dışında, kadın programlarına katılanların konuşmaları nın önemli olduğuna dikkat çekerek Katılımcı kadınların konuşmalarının tepkisellik bakımından eskinin susan kadınından daha iyi olduğu kanısındayım diye konuştu.
Okan Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Dilek Şirvanlı Özen de, kadın programlarının insan psikolojisini olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Özen, Bir kişiye bu şekilde yardımcı olunacağını düşünemiyorum dedi.
Kadın programlarının kadın örgütlerinden, konuyla ilişkili STKlerden ve toplumbilimcilerden yardım almamalarını tehlikeli buluyorum diyen Sosyolog Pınar Selek ise programlarda kadınların sorunlarından çok, ilgi çekme aracı olarak kullanıldığını savundu.