24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Eximbank kredilerinde indirim

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Eximbank kredi faizlerinde 4 puna varan oranlarda yeni indirim yaptıklarını belirterek, Eximbank’ın 2003 yılında ihracat sektörüne 6.4 milyar dolarlık destek sağladığını bildirdi.

Tüzmen, ayrıca Eximbank’ın ihracatı ve yurtdışı müteahhitlik hizmetlerini desteklemek için 2 yeni programı devreye soktuğunu açıkladı.

Bakan Tüzmen yaptığı açıklamada, ihracatta 2003 yılında görülen artışın 2004 yılında da devam ettirilebilmesi için Eximbank’ın çeşitli önlemler aldığını ifade ederek, "İhracaat sektörünün dünya ölçeğinde rekabet edebilmesine imkan tanıyan koşullarla kredilendirilmesine büyük önem vermekteyiz. Bu bağlamda, uygulamaları ile piyasa yapıcı bir konumda olan ihracatçımıza yüzde 16-26 aralığında maaliyetlerden kredi kullanma imkanı sağlamıştır. Bu çerçevede İhracata Hazırlık Kredisi Programı kapsamında KOBİ’lere yüzde 16’ya kadar düşen gaiz oranı ile 1 yıl vadeli kredi kullandırılabilecektir" dedi.

Alınan kararlarda, ekonomi ve mali piyasalarda yaşanan olumlu gerçekleşmeler kadar 2004 yılı için hedeflenen enflasyon oranlarının da değerlendirildiğini vurgulayan Tüzmen, gelecek yıl sonu itibariyle enflasyon oranın hedeflendiği gibi yüzde 12 olarak gerçekleşmesinin, sektör katılımcılarının katkılarıyla mümkün olabileceğine dikkati çekti. 

2 yeni sigorta programı

Tüzmen, 2004 yılı başından itibaren 2 yeni sigorta programının sektörün hizmetine sunulacağını kaydederek şunları söyledi:

Bu programlardan ilki, müteahhitlerimizin desteklenmesi için hazırlanan ’Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Teminat Mektubu Sigortası’dır. Yurtdışında proje üstlenen Türk müteahhitlik firmalarının, dış ihale makamlarına verecekleri geçici, avans ve kesin teminat mektuplarının haksız nakde çevrilmesi riskinin sigortalanacağı bu program ile yurtdışındaki müteahhitlerimizin yaşadığı sıkıntılar önemli ölçüde ortadan kalkacaktır. Diğer yeni uygulama ise, ’Sevk Öncesi İhracat Sigortası Programı’dır. Bu program ile Türk Eximbank; ihracatçıların yurtdışından sipariş almalarını müteakip imalat sürecinde ortaya çıkabilecek ticari veya politik dış riskler nedeniyle imalatı tamamlanamayan ya da ihracatı gerçekleştirilemeyen mallara ilişkin maaliyet bedellerini de sigorta altına almaya başlayacaktır".

Tüzmen, Eximbank’ın 2003 yılındakullandırdığı kredilerle ilgili olarak, "Kısa vadeli kredi programları kapsamında 3.2 milyar dolar karşılığı 4.7 katrilyon lira kredi kullandıran Türk Eximbank’ın ihracaat sektörüne verdiği destek, ülke kredileri, proje kredileri ve ihracak kredi sigortası ilave edildiğinde 6.4 milyar ABD Doları seviyesine ulaşmaktadır. 2003 yılında 2 bin 800 firma kredilendirilmiştir" dedi.

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2003 Cuma 11:11:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?