18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Eygi cezaevine giriyor

Kaldırılan İstanbul 6 No’lu DGM, Eygi’nin Milli Gazete’de yayımlanan ’’Din Düşmanlığı Terörü’’ başlıklı yazısı nedeniyle Eygi ve Sorumlu Yazıişleri Müdürü Selami Çalışkan’ı TCK’nın 312. maddesinin ikinci fıkrasına göre 1 yıl 8 ay hapis cezasını çarptırdı.

Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 8. Ceza Dairesi 2’ye karşı 3 üyenin oyuyla yerel mahkemenin kararını bozdu. Kararda, dava konusu yazıda, milletin dinine ve manevi değerlerine saldırmanın hoş karşılanmayacağı, bu tür değerlere karşı gelenlerin
halk yığınlarını devletten soğutmak ve ülkenin temellerini dinamitleyip ülkeyi çökertmek isteyenler olduğunun belirtildiği anlatıldı. Yazının 312. maddenin ikinci fıkrasında tanımlanan suç tipine uymadığı ifade edilen kararda, şöyle denildi:

’’Yazı içeriği itibariyle nefret saçan, şiddete davet eden ya da şiddet kullanmayı özendiren ifadeler taşımayıp bu nedenle kamu düzeni için tehlikeli olabilecek nitelikte bulunmadığı, somut bir tehlikeden söz edilemeyeceği ve yazıda sarf edilen hakaretamiz sözlerin belirli kişi ya da kişilere yönlendirilmiş olmadığı da göz önüne alınarak unsurları oluşmayan suçtan sanıkların beraatına karar verilmesi gerekir.’’

Karara katılmayan 2 üyenin karşı oy yazısında, Eygi’nin dava konusu yazısında, ’’Düşünce özgürlüğünün genel ve klasik sınırı, diğer özgürlüklerde olduğu gibi, başkalarının özgürlüğüdür’’ denilerek, başkalarını küçük düşürücü, incitici, hakaret edici, onlara karşı saldırgan ifadeler kullanılmasında ayrıca şiddete teşvik edici ifadelere gerek bulunulmadığı savunuldu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, bozma kararına itiraz etti. Başsavcılık, 8. Ceza Dairesi’nin bozma kararının kaldırılarak, yerel mahkemenin kararının onanmasını istedi.

GENEL KURUL KARARI ONADI

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, itirazı görüşen Yargıtay Ceza Genel Kurulu, itirazı kabul etti.Genel Kurul, yerel mahkemenin mahkumiyet kararını 4’e karşı 24 üyenin oyuyla onadı.
Genel Kurul’da 15’e yakın üye, söz alarak konuşma yaptı. Üyeler, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun daha önce yine Milli Gazete Yazarı Selahattin Aydar ile ilgili TCK’nın 312. maddesinin ikinci fıkrasından verilen karardaki ’’laiklik tanımı, resmi ideoloji’’ gibi kavramları
eleştirdiği öğrenildi.

İtirazın kabulü yönünde oy kullanan üyelerin, yerel mahkemenin gerekçeli kararında yer alan bazı cümlelerin ’’gereksiz’’ olduğu yönünde açıklamalarda bulunduğu ve bu ifadenin gerekçeli kararda da yer alacağı belirtildi.

Genel Kurul’un bu kararından sonra dosya yerel mahkemeye gidecek. 1 Nisan 2005’te yürürlüğe girecek yasal değişikliklere göre dosyaya asliye ceza mahkemesi bakacak. Asliye ceza mahkemesi, yeni TCK’da 312. maddeye karşılık gelen 216. maddeye göre dosyayı değerlendirecek.

AA
Yayın Tarihi : 16 Mart 2005 Çarşamba 00:10:19
Güncelleme :16 Mart 2005 Çarşamba 15:20:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ismet karaoğlu IP: 195.175.37.xxx Tarih : 16.03.2005 20:17:01
ya hanki din olursaolson azcik saygi doysaniz olmazmi ??? bo miledi herlanki dine dusman etmekmi isdersiniz yane yeni bir gahos yaratmak isdeyenm, var??????????????