17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Ezana 'AB standardı'

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ramazandan önce yayınladığı ’ezan talimatnamesi’ ve merkezi ezan uygulamasının yaygınlaştırılması, yeniden ezan tartışması başlattı.

CNN Türk Televizyonu'nda İrfan Değirmenci imzasıyla yayınlanan haberi alıntılayarak aktarıyoruz:

’Avrupa Birliği’nin zoruyla ezanı kısıyor’ suçlamasıyla karşı karşıya kalan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, "kimsenin zoruyla atılmış bir adım yok, amaç ezanın huzur içinde dinlenmesi" diyor.

Türkiye’nin yaklaşık 75 bin camisi bulunurken, yalnızca 9 bin müezzini yani ezan okumak için eğitilmiş din görevlisi var.

Türkiye, bir kez daha ezan sesini tartışıyor

Minareden yayılan eğitimli ya da eğitimsiz çıplak insan sesinin yerini bir de hoparlörlerin mekanik sesi alınca yaklaşık yarım asır önce başlayan bir tartışma yeniden alevlendi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, önce rutin bir talimatname yayınladı, müftülerden ezan sesinin şikayet konusu olmamasına dikkat etmelerini istedi. Ardından tek merkezden ezan okunması çalışmasının hızlandırılacağını açıkladı ve şimşekleri üzerine çekti.

Ezan talimatnamesi yenilendi

Diyanet İşleri Başkanlığı, 1981’den beri düzenli olarak müftülüklere gönderilen ezan talimatnamesini ramazan başlamadan hemen önce yineledi. Talimatnamede, "hoparlörlerin ses düzeninin, ezanın çevrede duyulmasını sağlayacak fakat yakın komşuları da rahatsız etmeyecek şekilde ayarlanması" denildi.

İmamlar, "ezan sesi kimseyi rahatsız etmemeli" dese de, eğitimsiz imamların okuduğu ezanın yarattığı rahatsızlığı önlemek için 1997 yılında başlatılan proje kapsamında Aselsan’a siparişler verildi.

Üç ilde pilot uygulama

Kayseri’de, Tokat’ta, Trabzon’da gerçekleştirilen pilot uygulamalar başarılı oldu. Radyo frekansından tecrübeli bir müezzinin makamına göre okuduğu ezan, bir alıcının yerleştirildiği çok sayıdaki camiye verilmeye başlandı. Şimdi Diyanet, projeyi büyükşehirlerde yaygınlaştırmak istiyor.

Ankara’daki camilerin üçte birinde de bu sistem var. Özellikle yeraltı camileri ve işhanlarının alt katındaki mescitlerde de uzun süredir tek ezan okunuyor.

Beş vakit farklı makam

Sabah ezanını saba makamında, öğle ezanını uşşak, ikindiyi rast, akşamı segah, yatsıyı hicaz makamında ve huzur veren bir sesten dinlemenin ayrıcalığını, hala sistemin çalıştığı beş ilçenin dışındaki İstanbullular ve diğer büyükşehirlerin sakinleri de yakın zamanda yaşayacak.

CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2004 Salı 12:51:01
Güncelleme :19 Ekim 2004 Salı 20:09:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?