20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

F tipi, AKP Ve CHP`yi karşı karşıya getirdi

İnfaz Yasa Tasarısının görüşüldüğü Adalet Komisyonu`nda AKP`li Haluk İpek`in, F tip cezaevine karşı çıkan CHP`lilere, ``Belli yerlere mesaj veriyorsunuz`` demesi ortamı gerginleştirdi. Bunun üzerine CHP`li Orhan Eraslan, İpek`e ``Bunu politika malzemesi yaparsan altında kalırsın. Altkomisyonda Haluk Kırcı gibi seri katiller için önerge veren sensin`` diyerek yanıt verdi. AKP`li Mehmet Yılmazcan`ın da sürekli hastalıkları nedeniyle terör suçlularını affettiği gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Sezer`i eleştirdiği toplantıda, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, İpek`i uyararak tartışmanın uzamasını önledi.

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun Tasarısı`nın ilk 25 maddesi Adalet Komisyonu`nda kabul edildi. Komisyon saat 14.00`te yeniden toplanarak çalışmalarına devam edecek.

AKP`Lİ YILMAZCAN CUMHURBAŞKANI`NI ELEŞTİRDİ

AKP`nin hakim kökenli milletvekillerinden Mehmet Yılmazcan, infazın ertelenmesi ile ilgili düzenlemenin kötüye kullanıldığını belirtirken, ``Cumhurbaşkanının affettiği DHKP-C`li çatışmada öldürüldü. Bu kötüye yorumlanır`` dedi. Oysa mevzuat uyarınca bir hükümlünün affedilebilmesi için öncelikle Adli Tıp Kurumu ve Adalet Bakanlığının onayının alınarak dosyanın Cumhurbaşkanlığına sunulması gerekiyor.

Adli Tıp Kurumu İstanbul 3`üncü İhtisas Kurulu Başkanı Doktor Nur Birgen de düzenlemeyi ``ölüm döşeğindeki hükümlü olarak`` anladıklarını belirtince, CHP`li Yüksel Çorbacıoğlu kendisine karşı çıktı. Çorbacıoğlu, Adli Tıp`ın, tüm dünyada yapılan uygulamaların aksine, tedavisi olanağı bulunmamasına karşın Korsakofflular aleyhine bile rapor düzenleyerek cezaevine konulmasına yol açtıklarını anımsattı. Çorbacıoğlu, ``Kanunu Meclis yapıyor, maddeden ne anlaşılması gerektiğini kendisi gerekçesinde açıkmlar. Hakkında böyle yorum yapılamaz. Terör örgütlerine karşı devleti koruyacağız diye insanı korumaktan vazgeçmeyelim`` diye konuştu.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise ``İçerideyken hasta dışarı çıkınca eylem koyuyor. Tabiatıyla devletimiz de bunları takip ediyor`` diyerek üstü kapalı Yılmazcan ve Adli Tıp`a destek verdi. Çiçek, cezaevleri için Hilton Oteli benzetmesi yapmadığını, ancak buraların konukevi haline geldiğini, F ve L tipi cezaevi inşaatının 15-20 trilyona malolduğunu söyledi. CHP`li Orhan Eraslan ise ``Hilton`da bile insan tek başına sıkılır, özgür değildir. Umarım bu müşteriyi artırmaya yönelik reklam değildir`` diyerek, F tipi cezaevlerindekilerin sosyalleşebilmesi ve kişiliklerini koruyabilmeleri amacıyla hiç olmazsa 10`ar kişilik grupların biraraya gelebilmesi gerektiğini söyledi.

F TİPİ CEZAEVLERİNDE 117 KİŞİ ÖLDÜ

CHP milletvekili Halil Ünlütepe de tasarının mantığını eleştirirken, ``117 kişi kaybedildi buralarda konuya sadece devlet açısından bakmamalıyız. İnsan açısından da bakmamız gerekir. Bizler vatandaşların mutluluğu için buradayız. Kişiler buralarda yalnızlaştırılmakta, kimliksizleştirilmektedir. Biz hala bu yasada 12 Eylül`ün baskısını görüyoruz. Bir dönem her tarafa Atatürk heykelleri dikildi sanki Atatürkçülük mü gelişti?`` diye konuştu.

ÇİÇEK`TEN HALUK İPEK`E:``YETER ARTIK``

AKP`li Haluk İpek de ``Konuşan arkadaşları tanıyorum, belli yerlere mesaj vermek içih yapıldığını düşünüyorum`` diyerek konuşmasına başlayınca ortam gerildi. CHP`li Eraslan ve Muharrem Kılıç kendisine karşı çıktı. Bunun üzerine İpek, ``F tipine kim karşı çıkıyorsa oraya mesaj veriyorsunuz. Eskişehir özel tip cezaevi zamanında kapatıldığı için Türkiye çok ağır bedeller ödedi, cezaevleri örgütlerin eline geçti`` diye konuştu.

ERASLAN:``İPEK, HALUK KIRCI İÇİN ÖNERGE VERDİ``

CHP`li Eraslan ise Grup Başkanvekilliği yapmış birisinin daha dikkatli olarak, ağzından çıkanı duyması gerektiğini belirtirken, ``Bunu politika malzemesi yaparsan altında kalırsın. Altkomisyonda Haluk Kırcı gibi seri katiller için altkomisyona önerge veren sensin`` dedi. İpek bunun üzerine ``Yalan Söyledin`` dedi. Ancak bu sırada tartışmanın uzamasından rahatsızlık duyduğu yüzünden anlaşılan Çiçek`in yanında oturan İpek`e, ``Bu kadar yeter artık, kes bu tartışmayı`` diye fısıldadığı duyuldu.

GEÇEN MADDELER

Okumuş yazmış mahkumların ``iyileştirilmesine gerek kalmayacağı`` belirtilen tasarıyla, bu hükümlülerin kişilikleriyle orantılı bireyselleştirilmiş programlara yer verilmesine özen gösterilecek.


Hükümlülerin iyileştirme Programları, hapis cezasının ``kendisinde var olan zararlı etki yapıcı niteliğini mümkün olduğu ölçüde azaltacak biçimde`` düzenlenecek. İyileştirme araçları hükümlünün sağlığını ve kişiliğine olan saygısını korumasını sağlayacak biçimde uygulanacak.

KİŞİLİĞE SAYGI KORUNACAK

Hükümlülerin iyileştirme Programları, hapis cezasının ``kendisinde var olan zararlı etki yapıcı niteliğini mümkün olduğu ölçüde azaltacak biçimde`` düzenlenecek. İyileştirme araçları hükümlünün sağlığını ve kişiliğine olan saygısını korumasını sağlayacak biçimde uygulanacak.

UYUMSUZLAR F TİPİNE

Bulundukları kurumlarda disiplini bozanların yüksek güvenlik cezaevlerine gönderilmesi öngörülmüşken, maddeye, ``eylem ve tutumları nedeniyle tehlikeli halde bulunan ve özel gözetim ve denetim altında bulundurulmaları gerekli olduğu saptananlar`` ifadesi de eklendi.

ZORUNLU MAZERETİ OLANA CEZA ERTELEMESİ GENİŞLEDİ

Üç yıl ve daha az hapis cezaları, hükümlünün üniversite eğitimini bitirebilmesi, ana-baba-eş-çocuğunun ölümü, sürekli hastalığı veya malüllükleri nedeniyle ailenin arazilerinin işlenebilmesinin olanaksız hale gelmesi veya hükümlünün hastalığının sürekli bir tedaviyi gerektirmesi gibi zorunlu ve çok ivedi hallerde başsavcılıkça 6 ayı geçmeyen sürelerle ara verilerek infaz edilebilecek. Ancak ara vermelerin sayısı ikiyi geçemeyecek.

PSİKİYATRİ HASTALARI İÇİN ÖZEL CEZAEVİ AÇILMAYACAK

Ruhsal rahatsızlığı olup da akıl hastanelerinde tutulmaları uygun bulunmayan hükümlüler için ayrı cezaevleri açılmayacak. Ancak bu hükümlüler cezaevlerinde kendilerine ayrılan özel bölümlerde tutulacak.

İYİ HALLİ İDAMLIKLARA ÖDÜL

İdam cezasının kaldırılmasıyla ağırlaştırılmış mtüebbet hapis cezasına çarptırılan hükümlüler, artık iyileştirme ve eğitim çalışmalarında gösterdiği gayretin dışında ``iyi hallerine`` göre de açık havaya çıkma, spor yapma süresinin uzatılması ve aynı ünitede kalan hükümlülerle temasta bulunmasına sınırlı olarak izin verilmesi gibi uygulamalarla ödüllendirilecek.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2004 Perşembe 15:32:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?