19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Facia bu sözlerle geldi: Sen yap kimse farkına varmaz

TEMPO Dergisi, 38 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan Hızlandırılmış Tren projesi’ni başlatırken TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’ın, "Hızlandırılmış Trene tepki gelebilir" sözlerine Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın, "Sen yap, kimse farkına varmaz" cevabı verdiğini yazdı.

TEMPO Dergisi dün çıkan bu haftaki sayısında, Dergi’nin Ankara Temsilcisi Erdal İpekeşen imzasıyla Hızlandırılmış Tren projesini, aceleye getirerek başlattığına ilişkin Bakan Yıldırım’ın sözlerinin yeraldığı bir kaset çözümünü içeren bir haber yayınladı. Haberde, bu yılın 2,3 ve 4 Şubat tarihleri arasında İran’ın başkenti Tahran’daki İmam Humeyni Havaalanı’nın açılış ve işletmesinin TAV’a devri nedeniyle düzenlenen törende Bakan Binali Yıldırım’ın Hızlandırılmış Tren ve demiryolları ile ilgili ilginç değerlendirmelerine yer verildi.

LOKOMOTİFLER YILANIN BAŞI GİBİ OYNUYOR

Habere göre Bakan Yıldırım’ın Demiryollarında Cumhuriyet’in kuruluşundan bugüne değin ciddi hiçbir bakım olmadığı yolundaki görüşlerini dile getirirken, bazı hatlara da 35 yıldır hiç el atılmadığını belirterek, "Tren 30 kilometrenin üzerine çıktığı zaman lokomotif yılanın başı gibi oynuyor ve deray (trenin raydan çıkması) olma riski çok fazla" ifadesini kullandı.

GERÇEKTEN DE HİÇ TEPKİ GELMEDİ

Habere göre TCDD Genel Müdürü Sülmeyman Karaman ile aralarında geçen bir diyalog hakkında da bilgi veren Bakan Yıldırım’ın kendi ağzından Hızlandırılmış Tren projesini başlatan sözleri şöyle:

"Şimdi mesela Ankara-İstanbul ile başladık. 7.5 saatten 5.5 saate iniyor. Ne yaptık ama? Biz 1.5 ay trafiği kapadık. Çok kontrollü bir şekilde geçiş veriyoruz. Genel Müdür bunu yapmaya karar vermeden önce bana geldi. ’Bunu yaparsak çok büyük tepki gelecek, ama 1.5-2 ay sonra da çok rahatlama olacak’ dedi. Ben de ona, ’sen yap, kimse farkına bile varmaz’ dedim. Çünkü kimse demiryolları ne yapıyor, ne yapmıyor farkında bile değil. Hakikaten hiç de tepki gelmedi. Ve Şubat’ın ortalarında tamamlıyoruz. Çok güzel birşey oldu. Ve bizim kurplarımız, yani dönüşler standartların çok altında"

1 YILDA 2 YILDA OLMAZ

Haberde Bakan Yıldırım’ın tren hatlarına ilişkin değrlendirmelerine de yer verildi. Yıldırım’ın değerlendirmeleri şöyle:

"Yarıçapının 2 bin 500-3 bin olması lazım. Bizde 250-300. Yani terenle geliyor, hızla giderken, durup orada 100 kilometreden birden 30 kilometreye düşme ihtiyacı doğuruyor. Bu iş 50 yılın ihmali. Öyle 1 yılda, 2 yılda olmaz. Çok gerçekçi olmamız lazım. Ben bir hesap yaptırdım, bizim Türkiye’nin muhtelif yerlerinde 3 bin kilometre yeni hat yapmamız için 20 milyar dolar paraya ihtiyacımız var"

Haberde Genel Müdür Karaman’ın uyarılarına karşı özellikle, "Sen yap, kimse farkına bile varmaz" sözleri nedeniyle altyapı eksikliklerine karşın projeyi başlatmakta Bakan Yıldırım’ın doğrudan sorumlu olduğu görüşü savunuluyor.

TEMPO
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2004 Perşembe 09:44:40
Güncelleme :29 Temmuz 2004 Perşembe 17:58:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?