20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Fark etmeden yakıt tasarrufu

Yakıt ekonomisi teknolojilerinin geliştirilmesine her yıl 500 milyon dolar harcayan Shell’in Türkiye genelinde gerçekleştirdiği tüketici araştırması Türk sürücülerin yüzde 43’ünün farkında olmadan yakıt tasarrufu yaptığını ortaya koydu.

Shell&Turcas Petrol A.Ş. Perakende Satışlardan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Ahmet Erdem tarafından açıklanan araştırma sonuçlarına göre, Türk sürücülerinin yakıt tasarrufu sağlamak için en fazla kullandığı yöntem hız limitlerine uymak olurken, motorun bakımlı tutulması, hassas sürüş, hava filtrelerinin düzenli olarak değiştirilmesi ve lastik basınçlarının doğru olması da farkında olmadan tasarrufu sağlayan diğer önlemleri oluşturuyor. Türk sürücüler arasında yakıt tasarrufunu artıran belirli bir yakıtı seçenlerin oranı ise yüzde 26’da kalıyor.

TASARRUFTA ÖNDEYİZ: 19 ilde gerçekleştirilen araştırma sonuçları, Türkiye’deki sürücülerin yakıt tasarrufu konusunda bilgili olmadıklarını ortaya koysa da, yakıt tasarrufunda aktif olan sürücülerin oranı diğer pazarların ortalamasıyla karşılaştırıldığında, daha yüksek çıkıyor. Araştırmada ortaya çıkan bir diğer sonuç ise, Türkiye’deki sürücülerin, yakıt alımlarını, yüzde 55 gibi yüksek bir oranla, son dakikaya erteledikleri yönünde. Diğer pazarların aksine, depo yarı dolu olduğunda yakıt alma alışkanlığına Türkiye’de çok ender rastlanıyor. Yeniden yakıt alımı periyodu konusunda, Türkiye’nin Yeni Zelandalı sürücülerle benzerlik gösterdiği dikkat çekiyor.

DEPO HESABI YAPIYOR: Türkiye’de yakıt tüketimlerini kontrol eden sürücülerin oranı da oldukça düşük kalıyor. Türk sürücüleri yakıt kontrolünü yaparken yakıt tasarrufundan çok, bir depo ile kaç kilometre gidebileceğinin hesabını yapıyor. Şehir-içi raylı sistem alt yapısının yetersiz olmasından ve yeraltından yeterince faydalanılamamasından ötürü Türkiye’de ortalama günlük otomobil kullanma sayısı diğer ülkelere oranla çok daha yüksek seviyeye çıkıyor. Türkiye’de, Singapurlulara benzer biçimde, her 10 sürücüden 9’u her gün otomobil kullanıyor. Araştırma, Türkiye’de otomobillerin en fazla işe gidip gelmek ve arkadaş-aile ziyareti için kullanıldığını gösterdi. Öte yandan alışverişe yönelik otomobil kullanımı, diğer pazarlardaki ortalamalara göre oldukça düşük seviyede.

Yakıt fiyatı arttıkça sürücü tasarruf istiyor

SHELL tarafından 11 ülkede yapılan araştırmaya göre, Türk sürücülerin, daha fazla yakıt tasarrufu yapmak için ne yapmaları gerektiğini öğrenme konusunda istekli oldukları görüldü. Bunun en önemli sebeplerinin başında da yüksek yakıt fiyatlarına karşılık kişi başına düşen gelirin oldukça az olması geliyor. Yakıt tasarrufu konusunda Türk sürücüler günü kurtarmaya yönelik kısa vadeli çözümlerden yana bir tavır sergiliyor. Ayrıca, Türkiye’deki sürücülerin, yakıt tasarrufunu arttıran yakıtları kullanma eğiliminde olduklarım da gözleniyor.

Hangi önlemi sürücülerin yüzde kaçı uyguluyor

Önlem Kullanım oranı (%)

Hız limitlerine uyulması41

Motorun, ayarlı tutulması38

Hassas sürüş30

Hava filtrelerinin değiştirilmesi27

Lastik basınçları27

Yakıt seçimi26

Ajanslar
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2008 Cumartesi 04:20:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?