18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

'Faşizmin yolu böyle açılmıştı'

Muhalefetin konuşma süresini kısaltmak için hükümetin Meclis İçtüzüğü’nde yaptığı değişikliğe Mülkiyeliler Birliği sert tepki gösterdi.

Toplumun bütün kurumlarıyla kuşatma altında olduğunu savunan Mülkiyeliler, ‘Almanya’da 1933’te faşizmin yolu bir içtüzük değişikliğiyle açılmıştı’ dedi.

YÜKSEK yargı organlarının ardından Mülkiyeliler Birliği de bir bildiriyle hükümeti sert bir şekilde eleştirirerek, tüm demokrasi güçlerini mücadeleye çağırdı. Mülkiyeliler Birliği, Almanya’da 1933’de Nasyonal Sosyalistlerin faşizmin yolunu Türkiye’dekinin benzeri bir içtüzük değişikliğinin açtığını hatırlattı.

GÖREV BİLİRİZ

Mülkiyeliler Birliği Yönetim Kurulu adına yayınlanan bildiride, toplumun bütün altyapı ve üstyapı kurumlarıyla bilinçli ve sistematik bir kuşatma altında olduğu ileri sürüldü.

TBMM İç Tüzük değişikliğinin, ‘Almanya’da 1933’te faşizmin yolunu benzeri biçimde, bir iç tüzük değişikliğinin açtığını kamuoyuna hatırlatmayı bir görev biliyoruz’ diye eleştirildiği açıklamada, yasamanın iktidarın ‘totaliter anlayışı’ ile kuşatıldığı savunuldu.

BÜROKRASİ TESLİM

Atamalarla ‘Bürokrasinin teslim alındığı’ belirtilen bildiride, Hakimler ve Savcılar Kanunu’nda yapılan değişiklik sonrası başlayan yargı bağımsızlığı tartışmasına da değinildi. Bildiride, ‘Yargının bu yöntemle siyasallaştırılması sonucunda, güçler ayrılığı ilkesi ortadan kalkmakta, böylece otoritarizmden totalitarizme geçiş tehlikesi ortaya çıkmaktadır. Toplumun en ince ayrıntısına kadar siyasal islam doğrultusunda yeniden şekillendirilmek istendiği açık biçimde görülmektedir’ denildi.

MÜCADELE ÇAĞRISI

Bildiride şu çağrı yer aldı:

‘Ülkenin aydınlık yarınlarına inanan tüm demokrasi güçlerini iş ve güçbirliği yapmaya, demokrasinin geliştirilmesi ve özgürlükler alanının genişletilmesi konusunda yalnızca duyarlı olmaya değil, mücadele etmeye çağırmayı ülkemize karşı toplumsal sorumluluğumuzun bir gereği sayıyoruz.’

El koymaya çağırmıştı

AKP, IMF’nin, Meclis tatile girmeden önce çıkarılmasını istediği yasal düzenlemeleri daha kolay yasalaştırabilmek için İçtüzük’te değişikliğe gitmişti. Yapılan düzenlemeyle, tasarı ve teklifin, ‘Temel Kanun’ sayılması için en az 40 maddeden oluşması zorunluluğu kalmadı. En az 30 maddeden oluşacak tasarı ya da teklifin maddelerinin tek tek okunması şartı da kaldırıldı. Böylece 193 maddeden oluşan Bankacılık Yasa Tasarısı 9 madde olarak görüşüldü. Eski İçtüzüğe göre her maddenin görüşülmesi sırasında milletvekilleri hem grupları adına hem de kişisel söz alarak konuşma yapabiliyorlardı. Yeni düzenlemeyle bu hak korunmasına karşın, ‘Temel Madde’ değerlendirmesindeki değişiklik nedeniyle muhalefetin söz alma hakkı azaldı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bu çabayı ‘AKP iktidarının başkalarının kontrolüne girdiği’ sözleriyle değerlendirmiş, TBMM’nin etkisizleştirilmesi ve susturulmasının büyük bir tehlike olduğuna vurgu yaparak, vatandaşları ‘memleketin kaderine el koymaya’ çağırmıştı.


Hürriyet
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2005 Pazartesi 07:43:30
Güncelleme :11 Temmuz 2005 Pazartesi 13:48:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?