18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Fehriye Erdal Belçika’da yasa iptal ettiriyor

Brüksel - Sabancı suikastı faillerinden Fehriye Erdal, Belçika hükümetinin terörizme karşı mücadele amacıyla oluşturduğu bir yasa maddesini iptal için açtığı davayı kazandı.

Belçika’daki yasaların Anayasa’ya uygunluğunu tahkik ile görevli Hakemlik Mahkemesi, Erdal’ın açtığı dava çerçevesinde, yeni yasa maddesinin eski suçlardan dolayı yargılanmayı mümkün kılmaması gerektiği hükmüne vardı.

Adli kaynaklar, mahkemenin bu kararına temyiz yolu bulunmadığını, dolayısıyla söz konusu maddenin iptal edileceğini bildirdiler.

Belçika hükümeti, suç örgütleri yasasına, terörizmle mücadele amacıyla dahil ettiği bu madde ile söz konusu yasanın çıktığı tarihten önce işlenen terörizm suçlarının da yargılanmasına olanak tanıyordu. Söz konusu madde, Belçika Parlamentosu’nun da onayından geçmişti.

Erdal’ın avukatları, bu yasa maddesinin sadece Erdal’ı hedef alarak çıkarıldığını ileri sürüyorlardı.

Schmitz: "Terörist Erdal’a karşı bir koz kaybettik"

Brüksel - Sabancı ailesinin avukatı Fernand Schmitz, Sabancı suikastı faillerinden terörist Fehriye Erdal’ın, Belçika hükümetinin terörizme karşı mücadele amacıyla oluşturduğu bir yasa maddesini iptal için açtığı davayı kazanmasıyla ilgili olarak, "bir koz kaybı" olduğunu, ancak başvurusunun hukuki temellerinde değişme görülmeyeceğini ifade etti.

Schmitz, Belçika Hakemlik Mahkemesi’nin kararını değerlendirirken, kendisinin, teröriste karşı açtığı davada, iptal edilen maddeyi temel almadığını belirtti. Schmitz, açtığı davada aynı yasanın farklı bir maddesini temel aldığını, bu maddenin iptalinin mümkün olmadığını ifade etti.

Terörist Erdal’ın Belçika’da işlediği suçlardan dolayı yargılanmasına devam ediliyor. Belçika adaleti, Haziran’da teröristin Türkiye’de işlediği suçlardan dolayı bu ülkede yargılanıp yargılanmayacağı konusunu karara bağlayacak.

AA
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2005 Perşembe 00:51:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?