17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Felluce’de 2 ABD helikopteri düşürüldü

ABD ve Irak güçlerinin Felluce operasyonu dördüncü gününe girerken, kent yakınlarındaki iki ayrı olayda ABD ordusuna ait iki Süper Kobra helikopteri düşürüldü.

Kazalarda mürettebatın kurtarıldığını açıklayan ABD ordusu, sabah saatlerinde Felluce’yi bombalamaya başlamıştı.

Dün bir açıklama yapan ABD’li askeri yetkililer, kentin yüzde 70’inin kontrolünü ele geçirdiklerini, 48 saat içinde de tamamının kontrolünü ele almayı hedeflediklerini belirtmişlerdi.

Bu arada, ABD birlikleri kentin kuzeydoğusundaki bir bölgede, el ve ayak bileklerinden duvara zincirlenmiş halde bir rehine buldu.

Dövülen ve aç bırakılan rehinenin milliyeti konusunda resmi bir açıklama yapılmazken, rehinenin görüntülerini yayınlayan ABC televizyonunda, söz konusu kişi kendisini 10 gündür rehin tutulan Iraklı bir taksi şoförü olarak tanıttı.

Iraklı bir çevirmen aracılığıyla konuşan rehine, elektrik kablosuyla dövüldüğünü ve öldürüleceğini sandığını anlattı.

Askerler, rehinenin bulunduğu bölgede birçok rehine öldürme eyleminin gerçekleştirildiğini söylediler.

2 bin ila 3 bin direnişçi hedefleniyor

ABD ve Irak güçleri, ‘Sünni direnişinin merkezi’ olarak bilinen Felluce’yi önümüzdeki ocak ayında yapılacak seçimlere kadar, Irak Başbakanı İyad Allavi’nin deyişiyle, ‘direnişçilerden temizlemeyi’ hedefliyor.

Yaklaşık 10 bin ABD ve 2 bin Irak askerinin katıldığı operasyonda ilk aşamada 2 ila 3 bin direnişçinin ele geçirilmesi hedefleniyor.

ABD savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili, CNN’e yaptığı açıklamada şu ana kadar 500’den fazla direnişçinin öldürüldğünü söyledi.

Ayrıca, dün açıklama yapan yetkililer operasyonun başlangıcından bu yana 11 ABD ve 2 Irak askerinin öldüğünü bildirdiler.

Dokuz Iraklı asker ve bilinmeyen sayıda Irak İçişleri Bakanlığı yetkilisinin de, yaralı olduğu belirtiliyor.

CNN Türk
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2004 Perşembe 16:59:16
Güncelleme :11 Kasım 2004 Perşembe 17:02:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?