19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Felluce'de 3 'casus' Kürt infaz edildi

Irak'ın Felluce Kenti'ndeki direnişçiler, Kürt peşmergelerin ABD askerlerine casusluk yaptığını iddia etti.
ABD askerleri ile Felluceli direnişçiler arasında 3 hafta boyunca çıkan çatışmalar sonrasında kentte yakalanan 3 Kürt peşmerge, ABD'li askerlere casusluk yaptıkları iddiası ile infaz edildi.
Felluce'de bulunan bir futbol sahasına gömülen peşmergelerin mezar taşına, "Casus peşmergeler" yazıldı.
Bir süre önce ABD tarafından Irak ordusunun başına Irak Kürdistan Demokratik Parti'sinden (IKDP) Kürt peşmerge Ebubekir Zabari'nin getirilmesinden sonra, Irak Geçici Konsey üyeleri tarafından peşmergelerin Felluce ve Necef'teki çatışmalarda ABD'li askerlerin yanında yer aldığı ve casusluk yaptığı iddia edilmişti.
Peşmergelerin Felluce'ye gelerek ABD'li askerlere bilgi aktardığını söyleyen Hüseyin Ali, "Peşmergeler Felluce'den aldıkları bilgileri ABD'li askerlere aktarıyordu. Onlar cezasını buldu" dedi.
Peşmergelerin bir kaç kez Felluce'ye gelerek casusluk yaptığını belirten Amir Mehdi ise, "Casus peşmergeler Felluce'ye gelerek Amerikan askerleri ile çalışmaya başladı. Giyimleri düzgün olan peşmergeler, Felluce'nin köylerine gelerek araştırma yaptı. Peşmergeler Felluce halkına Kürt olmadıklarını ve Irak'ın güneyinden İslami bir grup olan Eddifag El Medeni ordusundan olduklarını söyledi. Otomobil ile bölgede gezerken, zaman zaman ABD'li askerlerle görüldüler. Irak Geçici Konseyi'nden bir grup Kürt, Felluce ve Necef'teki Sünni ve Şiiler'e karşı çatışmayı reddetmişti. Biz buna inanmıyoruz. Kürt peşmergeler ABD'lilerle çalışıyor. Felluce'ye gelen casus peşmergeler, ABD'nin istihbarat birimleri ile çalıştı. Biz bunları gözümüzle gördük" diye konuştu.
Kürt peşmergelerin ABD'li askerlerle işbirliği içinde olduğunu ifade eden Enver Abu Reşit, "Peşmergeleri Felluce'nin kent merkezinde gördüm. Ama önceleri kimseye söylemedim. ilk olarak Felluce'ye gelirken normal kıyafet giyiyorlardı. Daha sora üzerlerindeki elbiseleri çıkararak, ABD'li askerlerin üniformasından giydiler. Felluce'nin Elimarat ve Elsekeni bölgesinde Sünnilerin bulunduğu ev ve işyerlerine zorla girdiler. Peşmergeler hem evleri yağmaladı hem de ABD'li askerlere casusluk yaptı" şeklinde konuştu.
Enver Abu Reşit, Kürt peşmergelerin Felluce'de konuşlanan fedailerin olduğu bölgelere uzaydan algılanan aygıtlar yerleştirdiğini ve ABD'li askerlerin bu aygıtlardan alınan sinyallerle Felluce'yi bombaladığını belirtti. Reşit, daha sonra yakalanan peşmergelerin Felluceli fedailer tarafından öldürüldüğünü söyledi.
FERHAT ÖZER - FELLUCE (İHA)
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2004 Cuma 23:56:25
Güncelleme :8 Mayıs 2004 Cumartesi 00:27:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?