18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Felluce’de tüyler ürperten vahşet

Irak’ın Felluce kentinde operasyon düzenleyen Amerikan deniz piyadelerine mensup bir asker, bir camideki ağır yaralı ve silahsız Iraklıyı televizyon kameralarının önünde başından vurarak öldürdü.

Olay, Amerikan televizyonlarının çoğunda birinci haber olarak gösterilirken, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) söz konusu asker hakkında soruşturma başlatıldığını bildirdi.

Felluce’de operasyon düzenleyen deniz piyadeleriyle birlikte bölgede bulunan NBC televizyonu muhabirine göre olay şöyle gelişti:

"Operasyonun cuma günkü bölümünde, Amerikan deniz piyadelerine bağlı bir grup asker, Felluce’deki bir camide direnişçilerle çatışmaya girdi. Çatışmada, 10 Iraklı olay yerinde öldürüldü, 5’i yaralandı.

Söz konusu birlik, yaralı Iraklıları, daha sonra başka bir grup asker tarafından teslim alınmak üzere camide bıraktı, ancak yaralı Iraklıları almaya kimse gelmedi.

Bu olaydan bir gün sonra, ikinci bir deniz piyadesi birliği, ilk olayın olduğu camiyi yeniden bastı ve zaten yaralı olan 5 Iraklıdan 4’ünü uzaktan ateş ederek vurdu.

O sırada içeri giren bir Amerikan deniz piyadesi, ağır yaralı ve silahsız Iraklılardan birinin kıpırdadığını gördü. Bunun üzerine asker, "Ölüyor numarası yapıyor!" diyerek, ağır yaralı Iraklıyı tek kurşunla başından vurdu."

Uzmanlar, ilk çatışmada yaralandıktan sonra etkisiz kalan 5 Iraklının savaş esiri muamelesi görmesi gerektiğini ancak bunun yapılmadığını söylediler.

Soruşturma açıldı

Tetiği çektiği belirtilen asker, olayın ilgili komutana aktarılması ardından görevden alındı.

Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon, olayın araştırıldığını açıkladı.

Yaralılardan birisinin hala sağ olduğu ve yaşananlara tanıklık edebileceği belirtiliyor.

Tetiği çeken askerin olaydan bir gün önce yanağından yaralandığı, birliğindeki bir diğer askerin de bir isyancının cesedine yerleştirilen bubi tuzağıyla can verdiği belirtiliyor.

NBC’nin haberi, Bağdat’ta geçtiğimiz aylarda Amerikalı askerler tarafından vurularak öldürülen bir Iraklı’nın davasıyla ilgili olarak askerlerin komutanı hakkında dava açıldığı güne rastladı.

Söz konusu olay Ağustos ayında Bağdat’ta Sadr mahallesinde meydana gelmişti.

AA - BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2004 Salı 11:55:07
Güncelleme :17 Kasım 2004 Çarşamba 09:39:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?