18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Fethullahçılar'ın toplantısına CHP'li konuşmacı

ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen Abant Platformu Toplantıları'na katılan Din İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Türkiye'nin İslam ve demokrasi anlayışının benzersiz bir deneyim olduğunu söyledi.


Her yıl, Fethullah Gülen'e yakınlığıyla bilinen Gazeteciler ve Yazarlar vakfı tarafından düzenlenen Abant Toplantıları, bu yıl ilk kez Türkiye dışında bir ülkede gerçekleştirildi.


Bakan Aydın, toplantının ilk gününde açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Türkiye'de ve özellikle İstanbul'da dini özgürlük anlayışının çok eski tarihlerden beri eşsiz bir örnek olarak mevcut olduğunu söyleyen Aydın, bu tür bir anlayışın bugün bile dünyanın pek çok ülkesinde bulunmadığını söyledi. İstanbul'da üç ayrı din; İslam, Hristiyanlık ve Musevilik mensubu halkların iç içe yaşadığını belirten Aydın, ancak Türkiye'nin diğer İslam ülkelerine model olması gibi bir deyimin yerinde olmadığını ifade ederek, "Ne kadar ileri gidersek o kadar mütevazı olmalıyız. 'Bakın, bizden demokrasi öğrenin' dersek bu yanlış olur. Ama tabi ki, Türkiye olarak deneyimlerimizi diğer ülkelerle paylaşmayı umut ediyoruz" dedi.


Aydın, dinleyicilerden bir kişinin kendisine "'Fethullah Gülen, ateistleri teröristlere benzeterek, hepsinin öldürülmesi gerekir' dedi. Sizin yorumunuz nedir?" şeklinde soru sorması üzerine, kendisinin Fettullah Gülen'i tanıdığını ve Gülen'in böyle bir söz söylemeyecek kadar açık görüşlü bir insan olduğunu belirterek, "Ancak, Gülen bu lafı söylemişse eğer, kendisiyle aynı görüşü paylaşmıyorum" diye yanıt verdi.


Ahlaklı olmanın dindar olmak anlamına gelmediğini belirten Aydın, "Benim hiçbir dine inanmayan birçok arkadaşım var. Hepsi de iyi ahlaklı, iyi insanlar" diye konuştu. Aydın, teröristlerin ateistlerle karşılaştırılamayacağını da sözlerine ekledi.


Türkiye'nin laik bir devlet olduğunu söyleyen Aydın, "Ben dindar bir insanım ama vatandaş olarak ille de dindar bir hükümet değil, iyi bir hükümet isterim. Olaylara bilimsel yaklaşan bir hükümet isterim. Uçağa binsem, pilotumun önce bilgili bir pilot olmasını isterim" şeklinde konuştu.


Laiklik ve dindarlığın hayatta beraber var olabileceğini, ancak devlet mekanizması söz konusu olduğunda iki terimin beraber kullanılamayacağını söyleyen Aydın, devletin hem dindar, hem laik olamayacağını ifade etti.


Türkiye'de din konusunun ABD'de de olduğu gibi önemli bir konu olduğunu söyleyen Aydın, "Ancak biz ABD'de kullanılan terminolojiyi kullanamıyoruz Türkiye'de" dedi.


Aydın, bir başka dinleyicinin Türkiye'de alkol satışının yasaklanmasına dair hükümetin bir girişimi olup olmayacağına dair sorusuna ise "Hükümette böyle bir konu konuşulmuyor bile. Ben size 'Türkiye'ye gidin, içebildiğiniz kadar için' demiyorum tabi ki, ama makul ölçüde için. Kimsenin endişelenmesine gerek yok. Hem bu Türk ekonomisine de katkı olur" diye esprili bir yanıt verdi.

GÜLEN, MESAJ GÖNDERDİ


Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Onursal Başkanı Fetullah Gülen, gönderdiği yazılı açıklamada sağlık nedenleri dolayısıyla toplantılara katılamadığını, ancak çoğunluğunu müslümanların teşkil ettiği bir ülke olarak anayasasında yer alan laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti olma gayesine Türkiye'nin ne ölçüde ulaştığını, eksik kalan noktalar varsa bunların nasıl telafi edileceğini, birbirinden değerli Türk ve Amerikan aydınların en güzel şekilde tahlil edeceğine kanaatinin tam olduğunu belirtti.


Gülen, mesajında, "İslam coğrafyası birkaç asırdır ciddi bir kriz yaşamaktadır. Ayrıca, dünyada artan siyasi, ideolojik ve dini kutuplaşmalar maalesef son zamanlarda uluslararası barış ve güvenliği de tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. Türkiye tecrübesi, krizden çıkış adına hali hazırda önemli fırsatlar ve dersler sunmaktadır. Ve haddi zatında daha fazlasını da sunabilir. Atatürk'ün muasır medeniyet ve 'Yurtta sulh, cihanda sulh' hedeflerine kenetlenmiş, iç ve dış sorunlarını çözerek uluslararası camiayla daha fazla entegre olmuş, komşularıyla barışık, Avrupa Birliği ile bütünleşmiş, ABD ile dostluğunu pekiştirmiş, NATO'da yerini muhkemleştirmiş, demokrasi, laiklik ve İslam'ın en güzel yorumlarıyla taçlanmış bir Türkiye, medeniyetler arasında köprü kurmaya daha iyi namzet teşkil edecektir" dedi.


Abant Toplantıları'nın yarın ki konuşmacısı ise CHP Milletvekili Kemal Derviş olacak.
Washington'daki Johns Hopkins Üniversitesi'nde gerçekleştirilen toplantılara sivil halkın yanısıra Amerikan hükümetinden de katılımın oldukça yüksek olduğu gözlendi

EVRİM ÖCAL - WASHİNGTON (İHA)
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2004 Pazartesi 22:43:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?