22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Filistin seçiminde gözler İsrail’de

Filistin Yönetimi Başkanlığı için yapılacak seçime bir gün kala, uluslararası gözlemciler dikkatlerini İsrail üzerinde yoğunlaştırdı. Gözlemciler İsrail ordusunun söz verdiği gibi, bölgede seyahat uygulamalarındaki kısıtlamaları hafifletip hafifletmediğini inceliyor.

Seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesiyle, seçime katılımın artırılması amaçlanıyor. İsrail, dün Batı Şeria’nın Nablus kentinde İsrail askeri araçlarına düzenlenen saldırı sonrası, daha önceki sözünü gözden geçirebileceği uyarısında bulunmuştu.

Nablus’taki saldırıda ise görev başında olmayan bir İsrail askeri ölmüş, üç kişi de yaralanmıştı. İsrail Radyosu, seçimin gözlemcileri arasındaki eski ABD başkanlarından Jimmy Carter ve eski Fransa Başbakanlarından Michel Rocard’ın, seyahat kısıtlamalarının sürebileceği konusunda uyarıldıklarını duyurdu. Seçimde ise yaklaşık iki milyon Filistinlinin oy vermesi bekleniyor.

Eski başbakanlardan Mahmud Abbas, seçimin favorisi. Onu en fazla zorlaması beklenen aday ise Mustafa Barguti. Bu arada Gazze Şeridi’nde, İsrail kontrol noktası yakınında düzenlenen bir saldırıda, Filistinli polis şefi Mahmud el-Ferah öldü. Ailesi, araç bekleyen el-Ferah’ın, İsrail askerlerinin ateşi sonucu öldüğünü söylüyor. İsrail ordusuna göre ise Mahmud el-Ferah, silahlı bir şekilde güvenlik bölgesine yaklaşıyordu.

BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2005 Cumartesi 15:27:06
Güncelleme :8 Ocak 2005 Cumartesi 15:37:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?