24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Filistin seçimlerinde son dönemeç

Yaser Arafat’ın yerine Filistin Yönetimi Başkanlığı için pazar günü yapılacak seçimlerin en güçlü adayları Mahmud Abbas ve Mustafa Barguti kampanyalarını bugün tamamlıyor. Seçimi kazanması beklenen Mahmud Abbas, bugün İsrail’in Batı Şeria’da inşa ettiği tartışmalı duvar ve çevresinde incelemeler yapacak. Mahmud Abbas’ın, Filistinliler için işgalin sembolü haline gelen duvara muhalefetini, açıkça dile getirmesi bekleniyor.

Abbas’ın rakibi Mustafa Barguti ise bugün kampanyası için bir başka tartışmalı yeri seçti. Barguti’nin, Doğu Kudüs’e gitmesi bekleniyor.

Doğu Kudüs, 1967’den bu yana İsrail’in işgalinde olan ve Filistinlilerin, gelecekteki devletlerinde geri alıp başkent yapmak istedikleri bir bölge. İsrail ise bu talebe şiddetle karşı çıkıyor.

Mahmud Abbas ve Mustafa Barguti, halktan gelen talep doğrultusunda ayrıca, yolsuzlukla mücadele ve Filistin toplumundaki kaosu noktalama sözü de veriyor.

Filistin halkının emellerine ulaşması yolunda şiddete başvurmamanın da üzerinde duruyorlar. Oysa silahlı mücadele, Filistinliler arasında hala bir hayli popüler bir fikir.

Hem Abbas, hem Barguti, bir denge arayışında. Bir yandan milliyetçi duygulara hitap etmeye, bir yandan da uluslararası topluma Filistin sorununun barışçı çözümünden yana olduklarını göstermeye çalışıyorlar.

BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2005 Cuma 13:08:18
Güncelleme :7 Ocak 2005 Cuma 14:58:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?