22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Filistin yeni liderini seçiyor

Yasser Arafat’ın ölümünden sonra, Filistin halkı yeni liderini seçiyor. Kamuoyu yoklamaları, Mahmud Abbas’ın seçimleri kazanacağını gösteriyor. Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs’te yapılacak seçimlerde toplam kayıtlı seçmen sayısının 1 milyon 800 bin olduğu belirtildi.

Anketlere göre, Abbas’ın en yakın rakibi bağımsız aday Mustafa Barguti’nin ise Abbas’ın yaklaşık yarısı kadar oy alması bekleniyor.

Devlet Başkanlığı seçimi için, sandıklar Türkiye saati ile 07.00’de açıldı. Sandıkların, Türkiye saati ile 19.00’da kapanması bekleniyor.

Seçimleri, aralarında eski ABD Başkanı Jimmy Carter ve eski Fransa Başbakanı Michel Rocard’ın da bulunduğu 800 kadar uluslararası gözlemci izliyor.

Filistin’de bu sabah başlayan devlet başkanlığı seçimi için Ramallah’ta oyunu kullanan adaylardan FKÖ lideri Mahmud Abbas, seçim sürecinin yolunda gittiğini söyledi.

Mukata’da, Yaser Arafat posteri önündeki sandıkta oyunu kullanan Abbas, “Seçimlere büyük katılım olduğunu öğrendik. Özellikle kadınlar oy kullanıyor, bu çok iyi” diye konuştu.

Seçimin en güçlü adayı olan Abbas, “Seçim yolunda gidiyor ve bu da Filistin halkının demokrasiye doğru ilerlediğini kanıtlıyor. Sorunlar var ama halkın kararlılığı daha güçlü” dedi.

BAŞBAKAN KUREY: SEÇİM, BARIŞ VE DEMOKRASİ GİRİŞİMİNİ GÖSTERİYOR

Filistin Başbakanı Ahmed Kurey, bu seçimin Filistin halkının barış ve demokrasi isteğini gösterdiğini belirterek, “Bugün, dünyaya, halkımıza ve bölgeye net bir mesaj gönderdik” dedi.

Uluslararası toplumun Ortadoğu barış sürecinde önemli rol oynadığına işaret eden Kurey, “Dünyayı barış çabalarımıza destek vermeye çağırıyoruz” dedi.

İSRAİLLİ GÖSTERİCİLER SEÇİME ENGEL OLMAK İSTEDİ

Bu arada, İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un, Filistin’in yeni devlet başkanıyla “en kısa zamanda” görüşmeye hazır olduğu bildirildi. Adının açıklanmasını istemeyen İsrailli üst düzey bir yetkili, ”Şaron’un, Filistin’in yeni devlet başkanıyla en kısa zamanda görüşmek istediğini, görüşmenin ana konusunu güvenlik konularının oluşturmasının beklendiğini” belirtti.


Doğu Kudüs’te çok sayıda İsrailli gösterici, Filistin devlet başkanlığı seçimini engellemek istedi. Kentte İsrail bayrakları ve pankartlar taşıyan göstericiler, seçim merkezi yakınlarında yürüyüş yapmaya çalıştı, ancak İsrail polisi tarafından engellendi.

İsrail, kentteki Arapların Filistin seçimine katılmalarına izin vermişti. Sertlik yanlısı İsrailliler ise “İsrail’in kent üzerindeki egemenliğini çökerteceği” gerekçesiyle Arapların seçime katılmalarına karşı çıkıyor.
AA
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2005 Pazar 16:35:52
Güncelleme :9 Ocak 2005 Pazar 16:42:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?