23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Filistin’in yeni lideri Mahmud Abbas

Filistin Kurtuluş Örgütü’nün adayı Mahmud Abbas sandık başı anketlerine göre oyların yüzde 66’sını alarak devlet başkanlığını kazandı. Seçim zaferini Arafat ve tüm Filistin halkına ithat ettiğini söyleyen yeni Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Ramallah kentinde yaptığı açıklamada, “Filistin halkının acılarını sona erdireceğim” diye konuştu. Arap dünyasının ilk tam demokratik seçimine yüzde 66 oranında katılım sağlandı.

Yedi adayın devlet başkanlığı için yarıştığı Filistin seçimlerinde toplam kayıtlı seçmen sayısının 1 milyon 800 bin olduğu belirtildi. Filistin Kurtuluş Örgütü’nün adayı Mahmud Abbas sandık başı anketlerine göre oyların yüzde 66’sını alarak devlet başkanlığını kazandı.

Filistin Siyaset ve Kamuoyu Araştırmaları Merkezi’nin yaptığı yoklamada, Abbas’ın oy oranı yüzde 66.3, Mustafa Barguti’nin oy oranı ise yüzde 19.7 çıktı. Diğer beş aday da kalan oyları paylaştı. Seçim öncesindeki kamuoyu yoklamalarında da El Fetih hareketi için ılımlı isim olarak bilinen ve Arafat’ın ölümünün ardından Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) lideri seçilen Mahmut Abbas, devlet başkanlığı seçiminin en favori adayı olarak ortaya çıkmıştı.

‘FİLİSTİN HALKININ ACILARI SON BULACAK’

Filistin yönetiminin karargahı Mukata’dan çıktıktan sonra basın açıklaması yapan Abbas, “Filistin halkına, gösterdiği demokrasi ruhu için teşekkür ediyorum ve bu demokrasi gününü kutluyorum” dedi.

DOĞU KUDÜS’TE GÖSTERİ

Doğu Kudüs’te de çok sayıda İsrailli gösterici, Filistin devlet başkanlığı seçimini engellemek istedi. Kentte İsrail bayrakları ve pankartlar taşıyan göstericiler, seçim merkezi yakınlarında yürüyüş yapmaya çalıştı, fakat İsrail polisi tarafından engellendi.

800 ULUSLARARASI GÖZLEMCİ İZLEDİ

Seçimleri, aralarında eski ABD başkanı Jimmy Carter, Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinin Demokrat adayı John Kerry ve eski Fransa başbakanı Michel Rocard’ın da bulunduğu 800 kadar uluslararası gözlemci izliyor.

‘BARIŞ ÇAĞININ BAŞLAMASINI UMUYORUZ’

İsrailli üst düzey bir yetkili, Filistin’de yapılan devlet başkanlığı seçiminin sandık çıkışı yoklamalarına göre, oyların en az yüzde 66’sını aldığı açıklanan Mahmud Abbas’ın seçilmesinin, “barış çağını başlatmasını umduğunu” açıkladı. ABD Başkanı George W. Bush sonucu ‘cesaret verici’ bulduğunu açıklarken, Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Javier Solana ise, “Bu tarihi bir an” dedi.

HAMAS VE İSLAMİ CİHAD’DAN TEPKİLER

Seçimi boykot eden Hamas’ın Batı Şeria lideri Şeyh Hasan Yusuf, Abbas’ın kayıtlı seçmenin yüzde 70’inin oyunu aldığını, bunun da Filistinlilerin yaklaşık yüzde 35’inin desteğini sağladığı anlamına geldiğini söyledi. Yusuf, bu sonucun aslında Abbas’ın çok az destek aldığını gösterdiğini ileri sürdü.

Hamas ile birlikte seçimi boykot eden İslami Cihad’ın liderlerinden Halid El Batsh da Abbas’ın söz verdiği reformları yerine getirmeye başlayacağını umduklarını söyledi.

Ajanslar ve NTV
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2005 Pazartesi 09:19:42
Güncelleme :10 Ocak 2005 Pazartesi 09:26:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Abdülkadir Ürün IP: 85.96.15.xxx Tarih : 11.01.2005 00:33:39
GERÇEKTEN MAHMUD ABBASA ÇOK İŞ DÜŞÜYOR. İSRAİL BU SEFER İSTEDİĞİ GİBİ AT KOŞTURABİLECEĞİNİ SANIYOR AMA BENCE NAFİLE.ÇÜNKÜ MAHMUD ABBAS HAMAS VE İSLAMİ CİHAT GİBİ ÖRGÜTLERLE DE HERZAMAN İRTİBAT HALİNE ....HAYIRLISI NE DİYEYİM A.KADİR ÜRÜN