19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Financial Times’tan Türkiye yorumu

Dün, eski Fransa Cumhurbaşkanı ve Avrupa anayasasının mimarı Valery Giscard D’estaing’in, Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkan makalesine yer veren Financial Times bugün; "Biz farklı düşünüyoruz" diyor.

"Türkiye’nin bu Müslüman demokrasiyi kucaklamaktan başka şansı yok" başlıklı yazı şöyle devam ediyor.

"Türkiye bunlara alışsa iyi olur. Zira bu uzun ve zor bir yolculuk. Valery Giscard D’estaing’in yaptığı gibi inkar etmenin anlamı yok. En büyük sorun din olacak.

"D’estaing Türkiye’ye imtiyazlı ortaklık önerilmesini savunuyor. Bu türden bir fikir bundan çok uzun yıllar önce ortaya atılabilirdi. Bunu şimdi yapmaya kalkmak, önce davet edip, sonra Brüksel’in kapısını Türkiye’nin yüzüne çarpmak olur.

"Türkiye’nin, halkı ve Mustafa Kemal Atatürk’ün ordusu tarafından paylaşılan, bir yandan zengin kültürüne sadık kalıp, diğer yandan ülkeyi modernleştirme projesi dağılır. Despotluk ve tükenmişliğe batan Orta Doğu ve Kafkasya’ya itilmiş olur."

Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki bağların, 40 yıl öncesine dayandığını hatırlatan Financial Times, dolayısıyla ülkenin geleceği ile ilgili kararların gerçekçi olması gerektiğini vurguluyor.

Valery Giscard D’estaing’in diğer savlarına ise şu yanıtları vermiş gazete.

"Türkiye ile Avrupa arasındaki süreç belki de sonunda geriye gidecek. Bundan 10 yıl sonra ne olacağını kimse kestiremez.

"Ancak buna şimdiden, 41 yıllık bir sürecin karar anında başlamak, belki kehanet olabilir ama, bir politika olamaz.

"D’estaing’in, Türkiye’nin Avrupa’nın mirasını paylaşmadığı şeklindeki görüşüne gelince. Bizans olmasa Doğu Roma İmparatorluğu olmazdı. İslam dünyasından geçerek gelen ve Avrupa’yı karanlık çağlardan çekip çıkaran Yunan felsefe ve bilimi de."

BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2004 Cuma 12:49:29
Güncelleme :27 Kasım 2004 Cumartesi 00:31:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?