17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Fischer: Türkiye’ye ayrımcılık yapamayız

Berlin - Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Türkiye’ye, "siz en iyi Avrupalılar ve en iyi demokratlar olabilirsiniz, ancak yanlış dine ve yanlış kültüre sahipsiniz" denerek ayrımcılık yapılamayacağını söyledi.

Berlin’de AB konusunda düzenlenen bir toplantıda konuşan Fischer, "Akdeniz bölgesi ile Ortadoğu’nun geleceği ve bu bölgelerdeki güvenlik sorunu, bizim için Soğuk Savaş dönemindeki güvenlik sorunundan daha önemli. Akdeniz bölgesinin işbirliği ya da bir çatışma bölgesine dönüşmesi gelecek yıllarda belli olacak. Bu konuda şu soru akıllara geliyor. Türkiye’ye ne yapacağız 40 yıl boyunca verdiğimiz sözlerden sonra. ’Bize uymuyorsunuz. Biz sizi her zaman aldattık. Soğuk Savaş döneminde stratejik çıkarlarımız vardı mı’ diyeceğiz. Şimdi bir Türk hükümeti işi ciddiye alınca bu sözlerden vaz mı geçeceğiz?" diye konuştu.

ABD’nin bile Türkiye kadar büyük bir eyaleti bugüne kadar barışçı bir şekilde bünyesine almayı AB gibi başaramadığını kaydeden Fischer, şunları söyledi:

"Avrupalılar bununla övünmeli. Şimdi Türkiye’ye, ’Size bugüne kadar olmadığı kadar ihtiyacımız var’ diyoruz. Bu nedenle tartışılmalı ve bu konuda bir karar alınmalı. Benim ve hükümetimin bu konudaki tutumunu biliyorsunuz. AB’nin sorunu genişleme değil, düşüncelerin sınırlar içinde olması. Dünyadaki gelişmelere baktığımda, kendimize güvendiğimizden çok daha önemli olduğumuzu görüyorum. Asıl sorun bu"

Ortadoğu bölgesinde bile AB’nin öneminin kendilerinin düşündüğünden daha fazla olduğunu savunan Fischer, İran ile bir çatışma ortamına girilmemesinin Irak’ta istikrarın sağlanması açısından da önemli olduğunu belirtti.

Schröder’den Türkiye’nin üyeliğine destek

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder de, Türkiye’nin AB’ye üye olması ile İslam dünyası ile Avrupa arasında köprü kurulabileceğini kaydetti. ”Avrupa değerler sistemini kabul etmiş demokratik bir Türkiye’nin üyeliği, İslam inancı ile aydınlanmış, modern toplum anlayışı arasında çelişki bulunmadığının açık kanıtı olacaktır” dedi.

Schröder, Almanya’daki İslam tartışmalarına atıfta bulunarak yabancı ve farklı olanın, doğrudan düşman sayılmaması gerektiğine dikkat çekti. Schröder bu açıklamayı, Berlin’de düzenlenen Avrupa Kültür Konferansı’nın açılışında yaptı. Konferansa, AB Komisyonu’nun yeni başkanı Jose Manuel Barroso da katıldı.


AA - DW TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2004 Cuma 23:55:02
Güncelleme :28 Kasım 2004 Pazar 01:15:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?