18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Fischer: 'Türklere müzakere tarihi vermek büyük hata'

Financial Times’ a göre Franz Fischler, Komisyon’un diğer 29 üyesine gönderdiği mektupta, Türkiye’nin demokratik kriterleri ve dini kimliği konusunda ciddi kaygıları olduğunu; üstelik Türkiye’ye üyelik yolunu açmanın bütçeye de büyük bir yük bindireceğini söylüyor. İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesi bugünkü sayısının manşetinde Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesine ilişkin tartışmalara yer verdi. Manşette, "Fischler'den Avrupa Birliği'nin Türkiye planına eleştiri" diye yazıyor.

Franz Fischler, Avrupa Komisyonu'nun tarımdan sorumlu üyesi. Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye müzakere tarihi vermesinin büyük bir hata olacağını savunuyor.

Financial Times' a göre Franz Fischler, Komisyon'un diğer 29 üyesine gönderdiği mektupta, Türkiye'nin demokratik kriterleri ve dini kimliği konusunda ciddi kaygıları olduğunu; üstelik Türkiye'ye üyelik yolunu açmanın bütçeye de büyük bir yük bindireceğini söylüyor.

Financial Times, Avrupa Komisyonu'nun ekim ayında yayınlayacağı ilerleme raporunda, Türkiye'yle müzakerelere başlanmasına olumlu yaklaşmasının beklendiğini bildiriyor. Ama tarımdan sorumlu üye, gazetenin gördüğünü söylediği mektupta, meslektaşlarını uyarıyor:

'Türkiye'nin uzun vadede demokratik ve laik bir ülke olup olmayacağı şüpheli bir konu; köktendinciliğin eline düşebilir'.

Fischler, Türkiye'nin üyeliği durumunda, Avrupa Birliği'nin ödeyeceği tarım teşviklerinin yılda 11 milyar euro'yu aşkın bir para tutabileceğini de belirtiyor.

Ama gazete, diğer yetkililerin bu rakamı fazla 'spekülatif' bulduklarını da eklemiş. Ancak Franz Fischler'in göz ardı edilemeyecek bir yetkili olduğunu da hatırlatıyor: Tarımdan sorumlu üye olarak, ilerleme raporunun hazırlanışında ağırlıklı bir yeri var.

Fischler, Türkiye'nin iki ana destekçisi olduğunu söylüyor. Bunlardan biri, Amerika Birleşik Devletleri; diğeri ise İngiltere. Ve eleştirilerinin bir kısmı, asıl bu iki ülkeye yönelik:

'Türkiye'nin üye olması, Avrupa Birliği'nin geleceğe dönük siyasi projesini zayıflatmaz mı? Ne Amerika'nın ne de İngiltere'nin böyle ciddi bir endişesi var. Hatta belki, bu olasılık her iki ülkenin de aslında dilediği bir şey'. Bu sözler ardından, Franz Fischler ekliyor: 'Kamuoyunu görmezden gelip, Avrupa'nın yapılanmasını diplomatların eline bırakamayız'.
sansürsüz
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2004 Cuma 10:30:08
Güncelleme :10 Eylül 2004 Cuma 14:36:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?