19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Fransa - İsrail arasında Yahudi gerginliği

İsrail; Başbakan Ariel Şaron’un, Fransa’daki Yahudiler’e "Hemen Fransa’dan ayrılın ve İsrail’e gelin" çağrısında bulunmasının ardından gerginleşen Fransa-İsrail ilişkilerini normal düzeye çekmek için girişim başlattı.
İsrail hükümet sözcüsü Avi Pazner, yaptığı açıklamada, "İki ülke arasında bir kriz bulunmuyor. Kültürel bir yanlış anlama var. Bundan sonra şüpheleri dağıtarak daha dikkatli olmalıyız. Bizim açımızdan, başbakanın çağrısı sadece Fransa’daki Yahudiler’e değil dünyadaki bütün Yahudiler’edir. Bu, İsrail’in temel ideolojilerinden biridir. Ancak Fransa, bunu başka türlü değerlendirdi" dedi.
Daha önce Fransa’nın başşehri Paris’te İsrail Büyükelçisi olarak görev yapan Pazner, "Başbakanın herhangi birine saldırma niyeti yoktu. Cumhurbaşkanı Chirac’ın anti-Semitizm karşısında ciddi tedbirler almasına saygı duyuyor" diye konuştu.
Pazartesi günü, Chirac’ın ofisinden yapılan açıklamada, Şaron’un sözleri hakkında İsrail’den bir açıklama istenmişti. Şaron, "dünyada anti-Semitizm eylemlerinin artmasından endişe ettiğini söyleyerek, Fransız Yahudiler’in hepsinin hemen İsrail’e gelmesi" çağrısında bulunmuştu.
Fransa Dışişleri Bakanı Michel Barnier de, Şaron’un sözlerini "Kabul edilemez ve tolerans gösterilemez" şeklinde yorumlamıştı.
KUDÜS - İHA
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2004 Salı 13:51:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?