19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Fransa: Türkiye AB'nin baş ağrısı

Fransız basında bugün çıkan haberlerde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün başlayan Paris ziyaretine geniş yer verilirken, ’’Erdoğan’ın Türkiye’nin AB üyeliği için Fransa’nın desteğini isteyeceği’’ bildirildi.
Liberation ’’Avrupa: Türk baş ağrısı’’ başlığıyla birinci sayfadan manşetten verdiği haberde, ’’Türkiye’nin Avrupa’ya girmek için Paris’ten geçtiğini’’ yazdı.
’’Fransa’nın AB’nin Türkiye ile tam üyelik müzakerelerini açması için Ankara tarafından son büyük engel olarak görüldüğünü’’ belirten Liberation, bu konuda Fransız siyasetinin ikiye bölündüğü yorumunu yaptı.

TÜRKİYE’Yİ DESTEKLEYELİM

Liberation gazetesinde Gerard Dupuy tarafından kaleme alınan başmakalede ise ’’Türkiye’nin AB üyeliği sürecindeki çabalarına destek verilmesi gerektiği’’ bildirildi.
’’Tarihi olarak Türkiye’nin Avrupa’ya ait olmadığı ve Türkiye’nin Avrupa kimliğini oluşturan unsurların dışında kaldığı’’ ifade edilen makalede, ’’ancak bu sorunların AB üyeliği için engel teşkil edemeyeceği’’ yorumu yapıldı.
Laiklik konusunun en önemli konulardan biri olduğuna işaret edilen makalede, ’’Türkiye, Sünni dinini devlet dini yapmaktan vazgeçerse Avrupa’da yeri olur, İslam dininin demokrasi ve laiklik için engel teşkil etmediğini ispat etmek Avrupa için de tarihi ve önemli meydan okuma, bunun için Türkiye’nin desteklenmesi gerekir’’ şeklinde görüşlere yer verildi.

LE FIGARO: ’’FRANSIZ KAMUOYUNU İKNA’’

Le Figaro gazetesi, ’’Erdoğan, Ankara’nın üyeliğini savunmak için Paris’e geliyor’’ başlığıyla verdiği haberde, Erdoğan’ın bu ziyaretle Fransız ve Avrupa kamuoyunu ikna etmek istediğini yazdı.
Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın Türkiye’nin üyeliğinin arzu edilir ve geri döndürülemez olarak tanımladığını belirten gazete, Türkiye’nin insan hakları, hukuk devleti ve pazar ekonomisi alanında önemli adımlar attığını yazdı.
Türkiye’nin Arap ülkeleri için örnek teşkil edebileceğini ve Ortadoğu’nun istikrarına katkıda bulunabileceğini kaydeden Le Figaro, Erdoğan’ın bu ziyaretinde, Türk hükümetinin bunu başarabileceğini kanıtlaması gerektiğini bildirdi.
Le Figaro, Fransız yetkililerin de kendi kamuoylarını Türkiye’nin üyeliliği konusunda ikna etmek istediklerini yazdı.
PARİS
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2004 Pazartesi 15:01:17
Güncelleme :19 Temmuz 2004 Pazartesi 16:03:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?