18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Fransa faturayı Türkiye'ye kesti

Referandumda AB Anayasası’nın reddedilmesi üzerine Fransa, Türkiye’nin önüne üç engel koyuyor. Türkiye, yapısal ve tarımla ilgili fonları kullanmada uzun süreli bir geçiş yaşayacak.

FRANSA, 29 Mayıs’taki referandum sonuçlarının faturasını Türkiye’ye çıkarmaya başladı. AB nezdinde girişimlerde bulunan Fransa, Türkiye ile ilgili kararları ‘ağırlaştırmak’ için çaba harcıyor ve ilk girişiminden de sonuç aldı.

17 Aralık kararları içinde, Türkiye’nin yapısal ve tarım politikalarına yönelik fonları kullanmasında ‘uzun süreli geçiş dönemi’ öngörmesi, AB Komisyonu tarafından değiştirilmek istendi. AB Komisyonu’nun Temmuz ayında yayınlaması beklenen ‘Müzakere Çerçeve Belgesi’nde, fonlara yönelik uzun süreli geçiş dönemi uygulanmasının kaldırılması amaçlandı. Ancak Fransa’nın müdahalesi, metindeki konuyla ilgili 23’üncü maddenin aynen korunmasına neden oldu.

ÖTELEME GİRİŞİMİ

Fransa’nın girişimi bununla da kalmadı ve Paris yönetimi 16-17 Haziran tarihlerinde Brüksel’de yapılacak olan ‘AB liderler zirvesi’nde yayınlanacak olan Türkiye paragrafına da el attı. Türkiye konusu, nihai metnin 21 ve 22’nci paragraflarını oluşturdu. Metnin taslak halinde Türkiye ile müzakerelerin 3 Ekim’de başlayacağına yönelik kararın alındığı hatırlatılıyor ve bu tarihe kadar Türkiye’nin uyum protokolünü imzalamasının beklendiği dile getiriliyor. Fransa, metnin içinde yer alan bu cümledeki ‘3 Ekim’ tarihinin çıkarılmasını talep etti. Böylelikle müzakelerin başlama tarihi konusunda ‘belirsizlik’ olmasını amaçladı.

İMTİYAZLI ORTAKLIK

Fransa’nın üçüncü girişimi ise, daha uzun vadeli olmasına rağmen, Türkiye ile AB ilişkilerini tam bir ‘imtiyazlı ortaklık’ çerçevesine oturtmayı amaçlıyor. Temmuz ayında yayınlanacak AB belgesine, ‘özel ortaklık’ ya da ‘imtiyazlı ortaklık’ gibi unsurların eklenmesi için diğer AB ülkeleri nezdinde girişimde bulunan Fransa, bu tutumuyla AB Komisyonu’nun da tepkisini çekti. Fransa’nın bu girişimine Avusturya, Hollanda gibi ülkelerin destek vermesi bekleniyor.
HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2005 Pazar 04:03:08
Güncelleme :5 Haziran 2005 Pazar 15:31:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
halis bas IP: 62.143.12.xxx Tarih : 5.06.2005 11:40:16
Avrupa olmazsa Dogu ülkeleri var.Onlar bizi istemiyorsa biz onlari hic istemiyoruz.Islam Ülkeleri bir araya gelse ne avrupa nede amerika bizim icin bir önem tasimaz.Zaten avrupa birligine girme olasiligi yok.Her müzakere de ayri bir duvar koyuyorlar,Olmazsa zorla degil ya .ne imkanlar var ki denenmiyor ugrasilmiyor AB sadece zaman kaybi .Ben kesinlikle olmayacagini biliyorum,sadece bizimle dalga geciliyor. Sonuc itibariyle denendi ama olmadi bence tek yön Islam ülkeleri. Neden olmasin bosuna zaman kaybetmektense belki bir olusum olabilir. Sizlere cok tesekkür ediyorum kent haber sayfasi ugrasanlarina bizlere düsüncemizi yansitma sansi tanidiginiz icin saygilarimla. HALIS