19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Fransa Türkiye konusunda tavrını koruyor

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede, Fransa’nın Türkiye-AB ilişkileri konusundaki pozisyonunu değiştirmediğini, bu konuda AB Komisyonu’nun raporunu beklediğini söylediği belirtildi.

Elysee sarayından bir yetkili, görüşmenin ilk 45 dakikasında Chirac ve Erdoğan’ın baş başa görüştüğünü, bu bölümde özellikle AB ve ikili ilişkilerin gündeme geldiğini söyledi.

Yetkili, çalışma yemeğinde ise İran, Irak, Ortadoğu, terörizm, Fransa ile Türkiye arasındaki kültürel ilişkiler ve Fransa’daki Türk toplumunun sorunlarının ele alındığını kaydetti.

Aynı yetkili, Chirac’ın görüşmede, Türkiye’nin AB sürecinde çok önemli reformlar kaydettiğini söylediğine ve bundan sonra bu reformların uygulamada hızlandırılmasının önemini vurguladığına işaret etti.

Türk ve Fransız yetkililer arasında dün ve bugün yapılan görüşmelerde Türkiye’nin Airbus satın alması konusundaki müzakerelerde son aşamaya gelindiği bildirildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Türkiye’nin AB’ye entegrasyonunun arzu edilir olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan’la başbaşa bir görüşme yapan Chirac özellikle AB ve ikili ilişkilerin gündeme geldiğini belirtti.

Erdoğan ve Chirac’ın çalışma yemeğinde ise İran, Irak, Ortadoğu, terörizm, Fransa ile Türkiye arasındaki kültürel ilişkiler ve Fransa’daki Türk toplumunun sorunları ele alındı.

Chirac’ın görüşmede, Türkiye’nin AB sürecinde çok önemli reformlar kaydettiğini, ancak uygulamanın hızlandırılmasının önemine işaret ettiği belirtildi.

Erdoğan: "Chirac ile olumlu bir görüşme yaptık"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’tan Türkiye’ye Helsinki zirvesinden bu yana verilen desteğin devamını istedi.

Chirac’ın verdiği çalışma yemeğinden sonra kısa bir açıklama yapan Başbakan Erdoğan, görüşmenin ‘olumlu’ geçtiğini belirterek, Fransa’dan Türkiye’ye Helsinki zirvesinden bu yana verdikleri desteği sürdürmesini istedi.

Türkiye’nin AB üyeliği yolunda attığı tüm adımları ayrıntılı bir şekilde aktaran Erdoğan, Chirac’a önümüzdeki aralık ayında verilecek kararın Türkiye’nin birliğe tam üye olarak alınacağı anlamına gelmediğini, müzakereleri başlatma niyeti taşıdığını da hatırlattı.

Bütün umutlar İlerleme Raporu’nda

Başbakan Erdoğan, artık bütün beklentilerin AB Komisyonu’nun önümüzdeki ekim ayında açıklayacağı İlerleme Raporu’na bağlı olduğunu, bu rapor doğrultusunda AB liderlerinin kararlarını şekillendireceklerini anlattı.

Erdoğan-Chirac görüşmesinden ‘çok iyimser’ bir sonuç çıkmaması, ‘Fransa’daki sağ muhalefetin tepkisini çekmeme gayreti’ olarak yorumlanabilir.

Erdoğan: "Fransa’nın bizi destekleyeceğine inanıyorum"

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile görüşmesi öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin Fransa ile olan ilişkisinin çok eskiye dayandığını hatırlatarak, “Fransa’nın bizi destekleyeceğine inanıyorum. ithalat-ihracatta da ortaklık söz konusu. Bu kadar içiçe iki ülkenin siyasette başka yere geçmesi düşünülemez” diye konuştu.

Birand, Erdoğan’ın ikna turunu değerlendirdi

Fransa’da bulunan Mehmet Ali Birand, Erdoğan’ın Paris’i ikna çabalarıyla ilgili olarak, ikna edilmesi gerekenin Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac değil, muhalifler olduğunu söyledi.

“Burada Türkiye’den yana pozisyon alanlar mumla aranır durumda” diyen Birand, siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin Türkiye’nin üyeliğine karşı olduklarını ve ‘uzun bekleme süresi’ ya da ‘şartlı evet’e sıcak baktıklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Chirac, İstanbul’daki NATO zirvesi sırasında, AB Komisyonu Türkiye ile müzakerelerin başlamasını tavsiye ederse Fransa’nın oyunun ‘evet’ olacağının mesajını vermişti.
Raffarin: "AB komisyonu raporunu dikkatle inceleyeceğiz"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa ziyaretine Başbakan Jean Pierre Raffarin ile görüşerek başladı.

Görüşmenin ardından Raffarin, Avrupa Birliği Komisyonu’nun ekim ayında Türkiye konusunda yayınlayacağı raporu dikkatle inceleyeceklerini söyledi.

Raffarin "AB Komisyonu’nun yayınlayacağı raporu inceleyeceğiz ve aralık ayında yapılacak zirvede bu konuda kararımızı vereceğiz’’ dedi.

Raffarin: "Avrupa’yı ilgilendiren konularda benzer fikirlere sahibiz"

Fransa Başbakanı, "Avrupa’yı ilgilendiren birçok konuda, benzer fikirlere sahibiz" ifadesini kullandı.

Başbakan Erdoğan da ’’Avrupa Birliği sürecinde Fransa’nın verdiği desteğin devamını istedik’’ açıklamasını yaptı.

Türkiye’deki reformlar ve bu reformların uygulanması konularında görüşlerini açıkladığını belirten Erdoğan iki ülke arasında enerji, ulaştırma konularını ve işbirliği imkanlarını değerlendirdiklerini söyledi.

Erdoğan, Fransız işadamlarına hitap etti

Resmi bir ziyaret için Paris’te bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransız işadamlarına hitap etti.

Erdoğan, Türkiye’nin doğalgaz ve petrol nakil hatlarının tamamlanmasıyla dünya enerji piyasasında önemli bir terminal konumuna ulaşacağını söyledi.

Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı’nın süratle tamamlanması çalışmalarının devam ettiğini hatırlatan Başbakan, Irak petrolünün Türkiye üzerinden geçmesiyle Türkiye’nin enerji dağıtıcısı ve merkezi konumuna geleceğine de dikkat çekti.

Erdoğan konuşmasında , Türkiye’nin Orta Doğu ve Kafkaslar’a, açılmak isteyen firmalar için sıçrama noktası olacağını belirtti.

Erdoğan, Türk dernek temsilcileri ile görüştü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, temasları çerçevesinde dün Fransa’daki Türk dernekleri ile görüştü.

Fransa’daki Türklerden lobi faaliyetlerine ağırlık vermesini isteyen Başbakan, “sizler burada tek tek bizim fahri elçilerimiz fahri konsoloslarımızsınız sizler bizim lobi faaliyetlerimizin etkin temsilcilerisiniz. Siz Türkiye yi Fransız komşularınıza tanıtacaksınız ki onlar da ülkemize gelsin görsünler” dedi.

Erdoğan, Fransız vatandaşlığını almanın gerekliliğini de vurgulayarak, “böyle bir imkanı niçin kaçırıyorsunuz? Bu imkanı Fransız hükümeti size vermiş bu hakkınınzı kullanın” ifadesini kullandı.
KENTHABER - CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2004 Salı 18:39:02
Güncelleme :21 Temmuz 2004 Çarşamba 12:29:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?