18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Fransa'da 100 öğrenci başörtüye muhalif

Fransa Eğitim Bakanı Froncois Fillon, devlet okullarında bir süre önce yürürlüğe giren başörtüsü yasağına yüz öğrencinin muhalefet ettiğini açıkladı.

Yasa gereği devlet okullarında dini semboller kullanılamıyor

Fillon bu sayının beklediklerinin çok çok altında olduğunu söyledi. Eğitim Bakanı, yasağa direnen kız öğrencilerin ikna edilmesi için çaba harcadıklarını belirtti.

Irak’ta iki Fransız gazeteciyi kaçıran militan grup, yasağın yürürlüğe girmesi halinde rehineleri öldürecekleri tehdidinde bulunmuştu.

BBC Paris muhabirine göre, yasağa genel anlamda uyulmasına Fransa’daki müslüman toplumu liderlerinin çağrısı etkili oldu.

Bununla birlikte yasak yürürlüğe girmeden sadece birkaç yüz öğrencinin derslere başörtüsüyle geldiğine dikkat çekiliyor.

Yasa uyarınca devlete ait ortaöğretim kurumlarında başörtüsünün yanı sıra Yahudi yarmukası, büyük Hıristiyan haçları ve Sih türbanları gibi açıkça görülebilen dini simgeler kullanılamayack.

Başbakan Jean-Pierre Raffarin yasanın amacının din ayrımcılığı yapmak olmadığını, tek hedeflerinin güçlü bir sinyal göndermek olduğunu belirtmişti.

Raffarin, ’Bizim laiklik anlayışımız dine karşı değil. Cumhuriyet’in okullarında, Cumhuriyet’in yasalarına uyduğu sürece herkesin dini inançlarını ifade hakkı var’ demişti.
BBC türkçe
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2004 Salı 12:42:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?