18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Fransa’da sözde soykırıma ilişkin yeni yasa gündemde

Paris - Fransa’da ana muhalefetteki Sosyalist Parti Genel Sekreteri François Hollande, "sözde Ermeni soykırımının inkarının yasaklanması için yasa teklifi sunulmasını kararlaştırdıklarını" söyledi.

Paris’te sözde Ermeni soykırımını anma törenleri için toplanan grup önünde konuşan Hollande, Sosyalist Parti meclis grubunun sunacağı yasa teklifini diğer siyasi grupların da desteklemesini istedi.

"20 yüzyılda ilk soykırıma uğrayanların Ermeniler olduğunu" iddia eden Hollande, "insan haklarına önem veren herkesin bunu tanıması gerektiğini" ileri sürdü.

Hollande ayrıca, Türkiye’nin sözde Ermeni soykırımını tanımaması halinde AB’ye üye olamayacağını iddia etti.

Bu arada, iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) lideri Nicolas Sarkozy’nin, Ermeni asıllı Sanayi Bakanı Pakrick Deveciyan ile birlikte sözde Ermeni soykırımını anmak için Katolik Ermeniler tarafından Notre-Dame katedralinde düzenlenen bir dini ayine katıldığı bildirildi.

Fransa parlamentosu, 2001 yılında sözde Ermeni soykırımının tanıyan bir yasayı kabul etmişti.

Öte yandan, Fransa’da yaşayan Ermenilerin oluşturduğu bir grup, sözde Ermeni soykırımını anmak için Paris’te bir gösteri yürüyüşü düzenledi.

Göstericilerin, Champs Elysees meydanında bulunan Türkiye’nin Turizm ve Tanıtma Müşavirliği binası önünde slogan attıkları gözlendi.

Başkent Paris dışında Marsilya, Lyon ve Strasbourg kentlerinde yaşayan Ermenilerin de gösteri yürüyüşleri düzenledikleri belirtildi.


AA
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2005 Pazartesi 01:28:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?