22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Fransa'da Türkiye karşıtlığı artıyor

Yeni bir kamuoyu anketi Türkiye’nin, AB’ye üye olmasına itiraz eden Fransızların oranında son altı ay içinde önemli artış olduğunu ortaya koydu.

CSA adlı kuruluş tarafından düzenlenen bir yoklama sonuçlarına göre, Fransızların yüzde 66’sı Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkıyor.

CSA tarafından verilen bilgiye göre, aynı kuruluş tarafından geçtiğimiz yılın aralık ayında eşit koşullarda düzenlenen benzer ankette, Fransızların sadece yüzde 50’si Türkiye’ye karşı çıkıyordu.

Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyenler de aynı süre içinde yüzde 33’ten yüzde 28’e düştü.

Ouest France gazetesi için düzenlenen aynı ankette, Bulgaristan yüzde 49 oranında ve az farkla Fransızlar tarafından AB’ye arzulanıyor, ancak diğer aday ülke Romanya’yı AB’ye isteyenler azınlıkta.

Aynı anket, Fransızların çoğunluğunun, 29 mayıs referandumunda yüzde 55 oyla reddedilen AB Anayasası’nı yeniden müzakere etme beklentisi içinde olduğunu da ortaya koydu.

CSA’nın anketi 6-7 haziran tarihlerinde gerçekleştirildi.

’Hayır’ların bir nedeni de Türkiye

AB Anayasası için 29 mayısta Fransa’da ve 1 haziranda Hollanda’da yapılan referandumdan ’hayır’ kararı çıktı.

AB’nin altı kurucu ülkesi arasında yeralan Fransa ve Hollanda’da Anayasa’ya ’hayır’ denmesi birliğin geleceği ile ilgili tartışmalar yarattı. Bu iki ülkedeki ’hayır’lardan sonra İngiltere, AB Anayasası için yapılacak referandumu askıya alırken, İtalya’da ulusal para lirete dönüş tartışılıyor.

AB liderliği ve Türkiye ’hayır’ların Türkiye’nin üyeliği ile alakalı olmadığını belirtse de AB Anayasası’nı reddedenlerin bir nedeni de Türkiye.

Dün Avrupa Parlamentosu’nda, Fransa ve Hollanda’da AB Anayasası hakkında düzenlenen referandum sonuçlarının tartışıldığı toplantıda, Türkiye’nin AB üyeliği konusu da gündeme gelmişti.

AP’de en fazla sandalyeye sahip olan Hıristiyan Demokrat Grubu’nun Başkanı Hans-Gert Poettering, Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin süren tartışmaların, AB Anayasası’nın Fransa ve Hollanda’da reddedilmesinde olumsuz rol oynadığını söylemişti.

CNN Türk
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2005 Çarşamba 17:29:06
Güncelleme :8 Haziran 2005 Çarşamba 17:43:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?