26
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Fransa'da 'ya sev ya terket' kavgası

Vekiller arasında zaman zaman ağız dalaşları yaşandı...

UMP’li vekiller kürsüde milli kimlik tartışmasını savunurken Sosyalist vekiller sık sık sözlerini kesti. Vekiller arasında zaman zaman ağız dalaşları yaşandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, geçtiğimiz ay “Fransa’nın milli kimliğinin belirlenmesi gerektiğini” söyleyerek ülkede bir kimlik tartışmasının başlamasını sağlamıştı. İşte bu konu ilk kez Sarkozy’nin isteği üzerine Fransız Parlamentosu’nda da tartışıldı. Gergin bir havada geçen oturumda muhalefetteki Sosyalist milletvekilleri tartışmanın kendisine itiraz ederek “Fransa’da bir cumhurbaşkanının ’Ya sev ya terk et’ diyeceğine inanamazdık” dedi. Milletvekilleri Sarkozy’nin partisi UMP’yi oy için popülist davranmakla suçladı. Cumhurbaşkanı Sarkozy ise Le Monde gazetesinde yayınladığı bir yazıyla Müslümanların “çok fazla dikkat çekmemesi” gerektiğini, Fransa’nın kökeninin Hıristiyan olduğunun altını çizdi.

Tartışmanın tek örneği meclisteki oturum da değil. UMP milletvekilleri nikahlar sırasında belediye binasında yabancı bayrakların asılmaması ya da içeri alınmamasıyla ilgili bir yasa tasarısı da hazırladı. Nice Belediye Başkanı önceki gün “Gerekirse polis yardımıyla belediye önündeki korna çalma törenlerini ve yabancı bayrakların nikahta hazır bulunmasını engelleyeceğim” dedi. Mecliste çoğunluk başkanı olan Jean-François Cope, “Nikah törenleri sırasında yalnızca Fransa ve AB bayrakları asılı olabilir ” dedi. Kornalara ve AB dışı bayraklara yapılan gönderme, hedefin Kuzey Afrika kökenli göçmenler olduğunu gösterdi. Fransa’da son yıllarda nikah öncesinde konvoy halinde ve korna çalarak dolaşmak Türkiye’deki gibi moda oldu. Birçok aile konvoyda Cezayir veya Tunus bayraklarını sallıyor.
 

.
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2009 Perşembe 16:56:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ali Yılmaz IP: 78.163.57.xxx Tarih : 10.12.2009 23:59:53

fransa gibi bir avrupa ülkesine hiç yakışmayanbir davranış !!! 1991-1992 de 286 adet ıraktan kaçan kürdü ,köpek gibi dişlerine kadar kontrol edip fransaya götüren bayan terorist miterrand fransada ırkçı bir yaklaşım sergileniyor neden ses çıkarmıyorsun,muslumanlara ve yahudilere  karsı ırkçılık fransada hat safhalara ulaştı,bir ara hatırlarmısınız yahudi mezarlıklarını yerle bir etti bu aydın fransa nın ırkçı milleti hatta fransız yahudileri fransadan kaçtılar bu iki yıl içerisinde cereyan eden bir olaydır.fransa 1962-1965 Cezayir de yaptığı soykırımın özrünü Cezayir halkından dilemedi hala.aynı fransa Ruanda da Hutu ve Tutsi kabilelerine silah satıp daha sonra birbirleriyle savaştırıp bizzat fransız ordu mensuplarının da içinde bulunduğu bir soykırım yaptılar fransa neren temiz senin ermenileri iyi kullanmaktan baska bir şey bilmez sadece sömürürsün dünyayı.