18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Fransa'dan ABD'ye sıcak mesajlar

Dünyanın dört bir yanında savaş karşıtı gösteriler hızla artarken en başından beri Amerika'nın ve İngiltere'nin Irak'a saldırmasına karşı olan Fransız halkı da savaş karşıtı eylemler yapmaya devam ediyor.

Fransız gençler Kuzey Fransa'da bulunan I. ve II. Dünya Savaşı sırasında ölen İngiliz askerlerin gömülü bulunduğu mezarlıktaki taşların üzerlerine "Bu saçmalıklarınızı alıp götürün. Toprağımızı kirletiyorsunuz" diyerek savaşı protesto etti. İngiliz The Times gazetesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre Fransız halkının yüzde 78'i savaşı desteklemezken 3 Fransız'dan biri ise İngiliz askerlerine karşı Saddam'ı destekliyor. Benzer oran İngilizler'de bulunuyor. İngiliz halkının yüzde 54'ü de Fransızlar'ı artık müttefik olarak görmeyeceğine inanıyor.

 "AYNI VAGONDAYIZ"

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ise dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamayla İngiltere ve Amerika ile düşmanlığını ortadan kaldırdı. Cumhurbaşkanının "Fransa, ABD'nin dostu ve müttefikidir. Fransa, ABD ile işbirliğinin geleceğini tehlikeye atmaz. İki ülke de aynı vagondadır" diye konuşması, bazı uzmanlar tarafından "Fransa BM'de ters düştüğü Amerika ile arasını düzeltmek istiyor" diye yorumlandı. Konuştu, kimse anlamadı! Gafları ile tanınan Amerika Başkanı George W. Bush'un Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Pentagon'da Irak Savaşı ile ilgili yaptığı konuşmasında öyle cümleler kullandı ki, Bush'u aratmadı. Newsweek dergisi de Rumsfeld'in konuşmasına alaycı bir üslupla yer verdi There are known knowns. These are things we know that we know. There are known unknowns. That is to say, there are things that we know we don't know. But there are also unknown unknowns. There are things we don't know we don't know. Yani Rumsfeld şöyle dedi Bildiğimiz bilinenler var. Bunlar, bildiğimizi bildiğimiz şeyler. Bilinmeyenler olduğunu da biliyoruz. Açık söylemek gerekirse, bilmediğimizi bildiğimiz şeyler var. Ancak, bir de bilinmeyen bilinmeyenler var. Yani, bilmediğimizi bilmediğimiz şeyler!..

Yayın Tarihi : 3 Nisan 2003 Perşembe 00:00:01
Güncelleme :5 Ağustos 2004 Perşembe 11:30:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?