19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Fransadan imamlara yurttaşlık eğitimi

Caroline Wyatt
BBC Paris Muhabiri, Fransa

Fransa ülkedeki Müslüman din adamlarının Fransızca öğrenmesi ve Fransız yaşam tarzını benimseyebilmesini sağlamak üzere bir dizi öneri oluşturdu.

Bir gazeteye mülakat veren Fransa İçişleri Bakanı Dominique de Villepin, Eylül ayından itibaren imam olmak isteyenlerin hukuk, tarih ve yurttaşlık bilgisi alanlarında eğitim görmesi gerekeceğini söyledi.

De Villepin’in Le Parisien gazetesine yaptığı açıklamaya göre Fransa’da halen görev yapan 1.200 imamın dörtte üçü Fransız asıllı değil. İmamların üçte biri de Fransızca bilmiyor.

İçişleri Bakanı de Villepin, bu kadar çok Müslüman din adamının içinde yaşadıkları ve ibadet ettikleri ülkenin dilini konuşamamasının kabul edilemez bir durum olduğunu belirtti.

Bakana göre, imamlar Fransızca öğrenmeli ve Fransız üniversitelerinde diğer konularda da ek eğitim almalı.

İçişleri Bakanı’na göre bu şekilde ülkedeki beş milyon Müslümanın topluma entegrasyon süreci de hızlandırılabilir.

Fransa, son dönemde Fransız yasalarına aykırı vaazlar verdikleri ya da İslamın köktenci bazı biçimlerini destekleyerek güvenlik tehdidi oluşturdukları gerekçesiyle çok sayıda imamı sınırdışı etmişti.

Dominique de Villepin, İslamın Fransız toplumunda ait olduğu yeri bulmasına yardım etmekte kararlı olduğunu vurguladı; ülkedeki Müslümanların çoğunun dinlerini hoşgörülü ve ılımlı şekliyle yaşadıklarını kaydetti.

Fransa’da dini cemaatler arasında hoşgörüsüzlükle mücadele iktidardaki hükümetin en önemli meselelerinden biri durumunda.

Fransa’da bazı kesimler genç, özellikle de yoksul varoşlarda yaşayan Müslümanların yabancı imamların vaazlarının da etkisiyle radikalleştiğinden endişe ediyor.

Pek çok Müslüman da Fransızlar arasında İslam aleyhtarlığının arttığını belirtiyorlar.

De Villepin’den önce içişleri bakanlığını yürüten Nicolas Sarkozy’nin, camilerin devlet finansmanı alması gerektiğini söylemesi tartışma yaratmıştı.

Ancak Fransa şimdi bu meseleye yeni çözümler geliştirmek için düşünmek durumunda.


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2004 Perşembe 02:12:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?