18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Fransa’dan ’imtiyazlı ortaklık’ önerisi

Paris - Fransa’da iktidardaki Halk Hareketi Birliği’nin (UMP) bugün yapılan kongresinde delegeler, AB Anayasası için "Evet" derken, Türkiye’ye de AB tam üyeliği yerine, "imtiyazlı ortaklık" önerdiler.

UMP’nin bugün düzenlenen ulusal kongresinde delegelerin yüzde 90.8’i AB Anayasası’nın desteklenmesi yolunda oy kullandı. Delegeler, aynı metinde kabul edilen bir maddede ise AB tam üyeliği yerine Türkiye’ye "imtiyazlı ortaklık" önerilmesini istediler.

UMP lideri Nicolas Sarkozy, AB Anayasası için parti içinde yapılacak oylamadan sonra ikinci bir metinde Türkiye’nin AB üyeliğinin de parti delegeleri tarafından oylanmasını istemiş, ancak buna Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın karşı çıkması üzerine geri adım atmak sorunda kalmıştı.

Chirac, "aynı anda iki sorunun delegelere yönetilmesi halinde AB Anayasası ve Türkiye’nin AB üyeliğinin birbiriyle ilişkilendirileceği ve bunun da AB Anayasası’nın kabul edilmesini tehlikeye atacağı" gerekçesiyle, Sarkozy’ye karşı çıkmıştı.

Chirac ve Sarkozy arasında daha sonra varılan uzlaşma gereği, Türkiye konusunun ayrı bir metinde değil, AB Anayasası ile birlikte oylanmasına karar verilmişti.

Chirac ve Başbakan Jean Pierre Raffarin, kamuoyuna yaptıkları açıklamalarda, "AB Anayasası ve Türkiye’nin AB üyeliği konusunun birbirine karıştırılmaması gerektiğini" savunuyorlar.

Fransa, 29 Mayıs Pazar günü ülke genelinde AB Anayasası için referanduma gidecek.

Bu arada, Journal du Dimanche gazetesinde bugün yayınlanan bir kamuoyu araştırması, seçmenlerin yüzde 58’nin referandumda AB Anayasası’nı "Evet" diyeceğini ortaya koydu.


AA
Yayın Tarihi : 7 Mart 2005 Pazartesi 00:38:30
Güncelleme :7 Mart 2005 Pazartesi 00:40:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?