19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Fransa’dan Türkiye’ye üç koşul

İngiliz gazetelerinden Independent Fransa Cumhurbaşkanı Chirac’ın Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik girişimine destek verdiğini yazıyor.

Gazeteye göre Chirac şahsen Türkiye’nin girişimini destekliyor ancak kendi partisi içindeki bazı isimler de dahil olmak üzere kamuoyunun baskısı altında. Bu yüzden de Türkiye’ye desteğini ortaya koymadan önce, kamuoyunu yatıştırabilmek için bazı kilit koşullarda ısrar ediyor. Gazete Fransa’nın taleplerinden birinin, Türkiye ile görüşmelerin başlamasının, Fransa’da Avrupa anayasası için yapılacak halkoylamasından sonraya ertelenmesi olduğunu yazıyor. Independent Fransa dışişleri bakanının şu sözlerini aktarıyor: "Türkiye’nin üyeliğine karşı olanlar anayasa konulu halkoylamasını Türkiye’ye karşı bir halkoylamasına dönüştürmeye çalışıyor; eğer Türkiye ile anayasa arasında bir bağlantı kurulursa, halkoylamasını kaybederiz"...

Aynı konu Financial Times’da da yer alıyor. Bu gazeteye göre de Fransa’nın Türkiye’ye karşı sürdüğü koşullar Fransız kamuoyunun kaygılarını yatıştırmaya yönelik. Gazete Fransa’nın üç koşul getireceğini ileri sürüyor.

Bunlardan birincisi, Türkiye’nin görüşmelerin başarısız olması durumunda, üyelikten daha azına razı olmasının yazıya dökülmesi. İkinci koşul, görüşmeler başarılı olsa bile Fransa halkının Türkiye’nin üyeliğini reddetme hakkının saklı olduğunun vurgulanması. Üçüncü koşul ise üyelik görüşmelerinin 2005 yılının ikinci yarısından önce, yani Fransa’da Avrupa anayasası hakkındaki halkoylamasından önce, başlamaması...

Financial Times da, Chirac’a yakın yetkililerin Fransa cumhurbaşkanının Türkiye’nin üyeliğini şahsen desteklediğini belirttiklerini ve ’tek bir amacımız var, o da Türkiye’nin üyeliği’ dediklerini kaydediyor.

BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2004 Pazartesi 12:20:36
Güncelleme :6 Aralık 2004 Pazartesi 12:50:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?