19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Fransa’dan Türkiye’yi etkileyecek karar


Fransa’da muhalefetteki Sosyalist Parti Avrupa anayasına "evet" diyor. Ülkenin üçüncü büyük partisinin oyunun "evet" olması, Fransa’da önümüzdeki yıl yapılması planlanan referandumda Avrupa anayasasının onaylanabileceğinin de ilk önemli işaret oldu.


Fransız sosyalistleri genel referandumda ne tutum alacaklarını belirlemek için dün 120 bin parti üyesi arasında oylama yaptı.

Sosyalistler Chirac’ı rahatlattı

Fransız Sosyalist partisi içinde bir kanat, anayasanın, avrupa birliği ekonomisinde serbest piyasa yönelimini güçlendireceğini, bu nedenle hayır denilmesi gerektiğini savunuyordu.

Ayrıca, sosyalist tabanda bir kesimin de anayasaya, sağcı cumhurbaşkanı Şirak’ın istediği yönde evet oyunu vermekte isteksiz olacağı söyleniyordu.

Sosyalist parti referandumunun resmi sonuçları bugün açıklanacak ama, parti yetkilileri anayasaya EVET oylarının farklı bir çoğunluk sağladığını dün gece açıkladılar.

Türkiye de etkilenebilir

Bu gelişmenin, dolaylı bir şekilde Fransa’nın Türkiye ile müzakere süreci konusundaki kararını da etkilemesi olasılığı da var.

Avrupa anayasasının en hararetli savunucularından olan Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın önümüzdeki yıl anayasa konusunda yapılacak referandumdan "hayır" sonucu çıkmasından büyük kaygı duyduğu biliniyor. Bu nedenle de kamuoyunun daha da çok tepki göstereceğini düşündüğü Türkiye’yle müzakerelere bu referandumdan sonra başlanmasını istediği yorumları yaygın olarak yapılıyordu.

Yorumcular şimdi, Avrupa anayasası referandumu konusunda muhalefetten gelen desteğin Chirac’ın elini Türkiye konusunda bir ölçüde rahatlatacağını söylüyorlar.


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2004 Perşembe 13:21:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?