17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Fransız gazetecilere 24 saat daha süre tanındı

El Cezire televizyonu, Irak’ta iki Fransız gazeteciyi rehin tutan grubun ’başörtüsü yasağını kaldırması’ için Fransa’ya verdiği süreyi 24 saat uzattığını duyurdu.

Grubun daha önce verdiği 48 saatlik süre dün gece dolmuştu.

El Cezire televizyonunda görüntüleri yayınlanan gazeteciler başörtü yasağının kaldırılmasını isterken, yaşamlarından endişe duyduklarını söylediler.

Fransa Dışişleri Bakanı Michel Barnier, hükümet yetkililerinin, sorunu çözmeye çalışan Irak’taki elçilik yetkililerine yardımcı olmak amacıyla, Bağdat’a gideceklerini söyledi.

Barnier bu açıklamaları, gazetecilerin serbest bırakılmasını sağlamak için çıktığı Orta Doğu gezisinin ilk ayağı olan Mısır’da yaptı.

Michel Barnier, başkent Kahire’deki açıklamasında, Fransa’nın tüm dinlere ve insan haklarına saygılı bir ülke olduğunu açıklamak için Orta Doğu’ya geldiğini söyledi.

Barnier, Kahire’de Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa’yla görüştü.

Amr Musa da Barnier gibi rehinelerin serbest bırakılmalarını istedi ve bu tip olayların Batı dünyasında Arapların imajına zarar verdiğini belirtti.

Gazetecileri kaçıranların tanıdığı sürenin dolmasına az bir süre kala dün akşam saatlerinde Paris’in Trakadero meydanında toplanan büyük bir kalabalık gazetecilerle dayanışma gösterisi yaptı.

Filistinlilerin lideri Yaser Arafat, serbest bırakılmalarını istediği gazetecilerin Iraklılara yardım eden dostlar olduğunu söyledi.

Irak’ta rehin tutulan gazeteciler, Fransız radyosu RFI’den Christian Chesnot ve Le Figaro gazetesinden Georges Malbrunot.

Rehineleri elinde tutan grup, Fransa’da devlet okullarında başörtüsüne getirilen ve Perşembe günü yürürlüğe girecek yasağın kaldırılmasını talep ediyor.

Fransa hükümeti daha önce bu talebin kabul edilmesinin söz konusu olmadığını belirtmişti.

El Cezire televizyonu, adını açıklamadığı kaynaklara dayanarak Fransız gazetecileri kaçıran grubun Irak İslamcı Ordusu olduğunu duyurdu.

Aynı grup, geçen hafta İtalyan gazeteci Enzo Baldoni’nin öldürülmesini de üstlenmişti.
SANSÜRSÜZ
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2004 Salı 01:26:59
Güncelleme :31 Ağustos 2004 Salı 13:01:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?