23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Fransız siyasetinde Türkiye çatlağı

Fransa’da yayımlanan Le Figaro gazetesi, “Türkiye’nin AB üyeliği ve AB Anayasası konusunda, siyasi partilerin kendi içlerinde de bölündüğünü” yazdı.

Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve hükümetin, iki konunun birbirine karıştırılmaması gerektiği yolundaki uyarılarına dikkati çeken Le Monde, bununla birlikte meclisteki tartışmalarda iki konunun birbirine karıştırıldığını bildirdi.

“Siyasi partiler içinde iki konuda da tam bir kargaşa bulunduğunu” yazan gazete, siyasi partilerin liderlerinin ve önemli isimlerinin, Türkiye’nin üyeliği ve AB Anayasası’na ilişkin tavırlarını şöyle özetledi:

ANAYASA VE TÜRKİYE’YE EVET DİYENLER: Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Sosyalist Parti Genel Sekreteri Francois Hollande ve Yeşil Parti’nin eski Çevre Bakanı Dominique Voynet.

ANAYASAYA EVET, TÜRKİYE’YE HAYIR DİYENLER: İktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) Nicolas Sarkozy, Fransa Demokrasi Birliği (UDF) lideri François Bayrou, Sosyalist Parti senatörü Robert Badinter.

ANAYASAYA VE TÜRKİYE’YE HAYIR DİYENLER:
Sosyalist Parti’nin ”ikinci önemli ismi” ve eski başbakanlardan Laurent Fabius, aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi lideri Jean-Maire Le Pen, Türkiye karşıtı Fransa Halk Hareketi (MPF) lideri Philippe De Villers.

ANAYASAYA HAYIR, TÜRKİYE’YE EVET DİYENLER: Fransa Komünist Parti Sekreteri Marie George Buffet, Devrimci Komünist Parti (LCR) lideri Alain Krivine, İşçi Mücadelesi (LO) Arlette Laguiller.


AA
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2005 Salı 21:37:33
Güncelleme :1 Şubat 2005 Salı 21:42:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?