18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

FT: Türkiye’nin girdiği AB çok farklı olabilir

İngiltere’de yayımlanan Financial Times gazetesi, Türkiye’nin katıldığı bir Avrupa Birliği’nin bugünkünden çok daha farklı olabileceğini yazdı.

AB liderleri tarafından alınan kararın tarihi bir karar olduğunu vurgulayan Financial Times yazarı, Türkiye’nin tam üyeliğinin artık neredeyse kesin olduğunu belirtti.

“Anlaşma metnindeki istisna ve kısıtlamaların önem taşımadığını, AB liderlerinin süreci başarıyla sonuçlandırabileceklerini” kaydeden yazar, “Bu karar önemli, zira bu AB’nin geleceği üzerindeki tartışmaları artıracak” ifadesine yer verdi.

“Türkiye’nin nasıl bir AB’ye üye olacağı” sorusunun önemine işaret eden yazar, anayasal reformlarla desteklenmeyen hızlı bir genişleme sürecinin AB içindeki entegrasyonun geleceğine zarar vereceğine dair kaygılara dikkat çekti.

Financial Times yazarı, İngiltere’nin de aralarında bulunduğu pek çok AB ülkesinde, halkın AB anayasasına karşı olduğunu belirtti. Bu belirsizliğin yeni senaryoları ortaya çıkardığını, bu senaryolar çerçevesinde AB’de bir “çekirdek grup” ile bir “dış çeper” oluşacağını öne süren yazar, “Bu dış çeperde yer alan ülkeler de serbest ticaretin bir parçası olabilir. Üstelik bu ülkeler euroya katılmayıp, kendi dış politikalarında ve ekonomilerindeki egemenliklerini sürdürebilir” görüşüne yer verdi.

“Bu şartlarda Türkiye’nin AB’ye katılıp, iç çekirdekte değil, dış çeperde yerini alabileceğini” öne süren yazar, “Bu çok farklı bir AB olacaktır ve demokratik Ukrayna’nın da bu birliğe üye olmaması için bir sebep yoktur” ifadesini kullandı.

AB’nin bir “iç çekirdek” ve bir de “dış çeper”den oluşması yolundaki senaryonun giderek güçlendiğini de ileri süren yazar, “Bu belki bir utanç vesilesi olabilir ama bir felaket olmayacaktır” görüşünü savundu.

Yazar, böyle bir AB’ye kabul edilen Türkiye’nin, o anda artık, ”Bu aslında bizim katılmak istediğimiz AB değildi” sonucuna varabileceğini de iddia etti.


AA
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2004 Pazartesi 13:41:30
Güncelleme :20 Aralık 2004 Pazartesi 13:47:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?