18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Fukuyama: Türkiye temel ülke haline geldi

"Tarihin sonu" denemesinin yazarı Francis Fukuyama, 11 Eylül saldırısından sonra Türkiye’nin temel bir ülke haline geldiğini belirtti.

Fukuyama, "Amerika, Türkiye’nin AB adaylığını, Birliği zayıflatmak için değil, Türkiye’yi güçlendirmek için teşvik ediyor" ifadesini kullandı.

"AB DOĞUYA GENİŞLEMELİ"

Francis Fukuyama, Fransız Le Figaro gazetesinde yayınlanan söyleşisinde Avrupa’nın bugünkü durumu ve geleceğini değerlendirdi.

Her zaman AB’yi istikrarın sağlanması ve demokratik kurumların gelişmesi için çok iyi bir araç olarak gördüğünü ifade eden Fukuyama, AB’nin doğuya genişlemesine destek verdi.

Buna karşın AB’nin içerisinde önemli sorunların ortaya çıkacağını da öne süren Fukuyama, Avrupa’nın sonuna kadar genişlemesinin mümkün olmadığını söyledi.

HIRİSTİYAN DEMOKRATLARA ELEŞTİRİ

Francis Fukuyama, ikinci Bush döneminin ABD’nin Avrupa’yı desteklediğini gösterdiğini belirtirken Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkan Hıristiyan Demokratlar ve orta sağ liderlerin Avrupa’yı Hıristiyan bir uygarlığı olarak gördüklerini belirterek Türkiye’nin katılımının imkansız olduğunu savunduklarına dikkat çekti.

Fukuyama, "Ancak Avrupa’yı her şeyden önce Hıristiyanlık ile tanımlamak uzun bir süreden beri mümkün değil. Avrupa’nın kimliğinin dini yönü büyük ölçüde yok oldu. Artık sadece kültür mirasının bir anıdır" diye konuştu.

Son 40 yıldaki göçlerden önce bile Avrupa’da özellikle Balkanlar’da önemli Müslüman toplumlarının bulunduğunu anımsatan Fukuyama, Avrupa’yı Hıristiyanlık gibi kültürel bir kriter ile tanımlama girişiminin olumsuz sonuçları olabileceği uyarısını yaptı.

TÜRKİYE TEMEL ÜLKE

Fukuyama, başka bir soru üzerine 11 Eylül saldırısından beri terör tehdidinin yarattığı şoka tepki olarak kültürel kimliklerde, çoğu zaman negatif, bir güçlenmenin göründüğünü belirterek "Bu açıdan Türkiye temel bir ülkedir" dedi.



Fukuyama, Müslüman ülkelerde Hıristiyan Demokrasi’nin benzerinin yerleştirilmesi gerekliliğine de işaret etti.


ANKA
Yayın Tarihi : 14 Mart 2005 Pazartesi 15:09:24
Güncelleme :14 Mart 2005 Pazartesi 15:12:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?