18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

GAP'ta barajların kapağı açılıyor

 

Keban Barajı'ndaki taşkın suyu, Karakaya, Atatürk, Birecik ve Karkamış barajlarının kapakları açılarak tahliye edilecek.

DSİ 15. Bölge Müdürlüğü Atatürk Barajı Şube Müdürü Uğur Büyükhatipoğlu, ''Keban Barajı'ndaki taşkın suyu tahliye etmek amacıyla saniyede 2 bin metreküp suyu Karakaya, Atatürk, Birecik ve Karkamış barajlarından tahliye edeceğiz'' dedi. Büyükhatipoğlu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde etkili olan yağışların Keban Barajı'nda su seviyesini yükselttiğini belirtti. 
   
Hatipoğlu; dünyanın en büyük 6. barajı olan Atatürk Barajı'nın Türkiye'de hidroelektrik santrallerinden elde edilen enerjinin yüzde 9'unu karşıladığını anlattı. Hatipoğlu, şunları söyledi: 
   
''Keban Barajı'ndaki taşkın suyu tahliye etmek amacıyla saniyede 2 bin metreküp suyu Karakaya, Atatürk, Birecik ve Karkamış barajlarından tahliye edeceğiz. Atatürk Barajı'nda suyun ziyan olmaması için 8 tribünde elektrik enerjisinin üretimi devam ediyor. Her biri 16 metre eninde, 17 metre yüksekliğindeki 6 dolu savak kapağında fazla suyu deşarj edeceğiz. 12 yıldan beri hidroelektrik enerjisi üretilen barajda su kotu ilk kez 537 seviyesine ulaştı. Barajdaki su kotu stabil oluncaya kadar tahliye işlemine devam edeceğiz.'' 
   
Büyükhatipoğlu, 84 milyon 500 bin metreküp gövde hacmine sahip Atatürk Barajı'nda günlük 30 milyon kilovatsaat enerji üretildiğini sözlerine ekledi. 
   
Ayrıca, dolu savak kapaklarının açılması bugüne kalırken, baraj çevresinde ve yerleşim birimlerindeki vatandaşlar uyarılarak, Fırat Nehri çevresine yaklaşmamaları istendi.

 
aa
Yayın Tarihi : 10 Mart 2004 Çarşamba 11:40:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?