18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Gazetecilerden yeni TCK protestosu

1 nisanda yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ceza Kanunu’na (TCK) karşı gazetecilerin tepkisi büyüyor. Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın İstanbul’da düzenlediği ’Türkiye Habersiz Kalmasın’ yürüyüşüne çok sayıda gazeteci katıldı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Haber-Sen, Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) ve Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin (ÇGD) de desteklediği yürüyüş, saat 11.15’te Ankara Caddesi’nde başladı.

Gazeteciler, haber özgürlüğünü kısıtlayan ve ağır hapis cezaları getiren yeni TCK’ya karşı tepkilerini dile getirdi.

Yakalarına ’Türkiye Habersiz Kalmasın’, ’Sansüre Hayır’ ve ’Haberime Dokunma’ kokartları takan gazeteciler, yürüyüş boyunca ’özgür basın susturulamaz’ sloganı attı ve alkışlı protestoda bulundu. Yürüyüş, Sirkeci’deki Büyük Postane’de son buldu.

TGS Başkanı’ndan TCK eleştirileri

Kortejin Sirkeci’deki Büyük Postane’ye ulaşmasının ardından açıklama yapan TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, yeni TCK’nın basına çeşitli kısıtlamalar getiren hükümleriyle birlikte 1 nisanda yürürlüğe gireceğini söyledi.

İpekçi, yeni kanunun gazetecilerin üzerinde var olan patron sansürüne bir de devlet sansürü ekleyeceğini savundu.

Gazetecilerden Çiçek’e telgraf

İpekçi, daha sonra Haber-Sen, ÇGD ile TSYD’nin de desteklediği Adalet Bakanı Cemil Çiçek’e gönderilecek telgrafı okudu. Telgrafta şöyle denildi:

’’...TGC tarafından size iletilen değişiklik önerilerini değerlendirmek üzere bir komisyon kurulduğu açıklamanızı memnuniyetle karşılamakla birlikte yasanın bir hafta sonra yürürlüğe gireceği gerçeği nedeniyle kaygılarımız sürüyor..."

"Bu gerçekten hareketle biz aşağıda imzaları bulunan gazetecilik meslek örgütlerinin temsilcileri,’Türkiye’yi habersiz, demokrasiyi işlevsiz bırakma’ tehlikesiyle karşı karşıya getirecek yasa maddelerinin ivedilikle değiştirilmesini bir kez daha talep ediyoruz...’’

TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi ve yürüyüşe destek veren meslek örgütlerinin temsilcileri, daha sonra Bakan Çiçek’e telgrafı gönderdi.
AA
Yayın Tarihi : 23 Mart 2005 Çarşamba 23:36:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?