16
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Gazze 'düşman toprağı' sayılacak

Karar sonucunda, Gazze Şeridi'ne verilen su, elektrik ve yakıtın azaltılacağı belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler yetkilileri bunun uluslararası hukuka aykırı olacağını söylüyor.

Filistinliler bunun topluca cezalandırılmaları anlamına geleceğini söylüyor.

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'la görüştükten sonraki açıklamasında yaptırımların insani değil, ekonomik olacağını ve Hamas bölgeyi kontrol ettikçe süreceğini söyledi.

Rice da, Hamas'ı düşman bir varlık olarak niteledi; ama Washington'un Gazze'deki masum Filistinlileri terketmeyeceğini, insani gereklerini yerine getirmek için her türlü çabayı göstereceğini söyledi.

Gazze'den geçen hafta İsrail topraklarına düzenlenen bir roket saldırısında 69 İsrail askeri yaralandı.

Bu tarihten itibaren Filistinli militanlara karşı harekete geçilmesi yönündeki kamuoyu baskısı arttı.

Filistinli militanlar, roket saldırılarının İsrail ordusunun Gazze ve Batı Şeria'daki operasyonlarına tepki olarak düzenlendiğini söylüyorlar.

İsrailli yetkililer, yeni önlemlerin Gazze'de Haziran ayında kontrolü ele geçiren Hamas üzerinde baskı yaratmasını umuyor.

Associated Press ajansına göre, Savunma Bakanı Ehud Barak, güvenlik kabinesinin toplantısından sonra "Amaç Hamas'ı zayıflatmaktır" dedi.

Barak'ın, Gazze'ye geniş çaplı bir operasyon yapılabileceği mesajını vererek "Her geçen gün bizi Gazze'de bir operasyona daha da yaklaştırıyor" dediği de öne sürüldü.

Gözlemcilere göre, Gazze Şeridi'nin düşman topraklar ilan edilmesiyle , İsrail, uluslararası hukuk uyarınca Gazze'de yaşayan bir-buçuk milyon Filistinliye su ve elektrik sağlama yükümlülüğü olmadığını söyleyebileceğini düşünüyor.

Filistinli yetkililer, iki yıl önce buradaki birliklerini çekmesine karşın İsrail'in Gazze'nin sınırları, hava sahası ve karasularında kontolü hala elinde tuttuğunu anımsatıyor.

İsrail operasyonu sürüyor

İsrail birlikleri, Batı Şeria'daki bir mülteci kampına yaptıkları operasyonun ikinci gününde bir Filistinli'yi vurarak öldürdü.

Filistin kaynakları kurbanın vurulduğu sırada evinin balkonunda bulunan, bedensel özürlü bir adam olduğunu söylüyor.

Böylece İsrailli askerler Batı Şeria'da son dört günde beş Filistinli'yi öldürmüş oldu.

İsrail ordusu, Ayn Beyt İlme mülteci kampındaki operasyonun amacının buradaki Filistinli militan altyapısını yok etmek olduğunu söylüyor.

Bölgede dün çıkan çatışmada bir İsrail askeri öldürülmüştü.

bbctürk
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2007 Çarşamba 20:38:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?