26
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Gazze konvoyuna Rum engeli

Gazze’ye insani yardım taşıyan gemiler, Kıbrıs Rum kesimi engeline takıldı. Güney Kıbrıs'ın, Filistin'e insani yardım götüren gemilere katılmak üzere KKTC yönünde denize açılmayı amaçlayan ve yabancı parlamenterlerin de dahil olduğu aktivistleri taşıyan teknelerin ayrılmasına izin vermemesi üzerine, filonun Gazze açıklarına varış tarihinin 1 gün sarkabileceği öğrenildi.

Hurriyet.com.tr'ye telefonla bilgi veren İHH Kriz Masası’ndan İzzet Şahin, Kıbrıs Rum yönetimi gemilerin kendi karasularına girmesine izin vermediği için normal şartlarda bugün içinde Gazze'ye ulaşması planlanan yardım filosunda "ufak bir gecikme" yaşandığını ifade etti.

Şahin, "Rum kesiminden gemiye binecek birçok Avrupalı milletvekili vardı ancak Rum yönetimi gemileri limana sokmayı da vekillerin çıkışını da reddetti. Dolayısıyla bu vekiller de KKTC tarafına geçtiler. Şimdi onlar için uluslararası karasulara çıkabilecek bir gemi ayarlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

İHH yetkilisi, ayarlanacak bu gemiyle vekillerin Mavi Marmara gemisine götürüleceğini, daha sonra yola devam edileceğini söyledi.

“Hem filomuzda Yunanistan gemileri var, hem de Yunan halkı normalde Gazze konusunda çok duyarlı. Dolayısıyla biz Rum yönetiminden böyle bir tepki beklemiyorduk. Ancak son zamanlarda İsrail-Kıbrıs Rum yönetimi ilişkilerinde bir yakınlaşma yaşanıyor. Özellikle turizm konusunda.” diyen Şahin, sorunun da bundan kaynaklandığını düşündüklerini belirtti.

Gazze’ye yol alan ve "Özgürlük Filosu" olarak adlandırılan konvoyda 3'ü Türkiye’den olmak üzere toplam 7 gemi bulunuyor.

Yunanistan’dan Gazze’ye doğru yola çıkan, ancak arızalanan Challenger 2 adlı teknenin 15 yolcusu Mavi Marmara gemisine alınmış, yine Yunanistan’dan yola çıkan Challenger 1 adlı teknenin de arızalı olduğu belirlenmişti. Böylece, Gazze’ye ulaşması beklenen gemilerin sayısı 7’ye düşmüştü. 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2010 Cumartesi 11:09:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?